350 vluchtelingen kraken leegstaand kantoorgebouw in Sint-Stevens-Woluwe, vooral Oekraïners en Moldaviërs

In Sint-Stevens-Woluwe, bij Zaventem hebben 350 vluchtelingen een leegstaand kantoorgebouw van zeven verdiepingen gekraakt. De vluchtelingen komen vooral uit Moldavië en Oekraïne. Zowel de eigenaar van het gebouw als de gemeente gaan maatregelen nemen om het probleem van de krakers op te lossen. 

Sinds anderhalve week verblijft een grote groep krakers in een leegstaand kantoorgebouw van de firma Intervest Warehouses & Offices in Sint-Stevens-Woluwe. Het gaat om zo'n 250 volwassenen en 100 kinderen, vooral Moldaviërs en Oekraïners. Het is al de vijfde keer dit najaar dat er een gebouw gekraakt wordt in Zaventem. 

Veiligheid

De gemeente kan voorlopig niet ingrijpen omdat er geen acuut veiligheidsprobleem is, maar de situatie wordt wel van nabij opgevolgd. "Onze lokale politie gaat er regelmatig langs om mensen te identificeren zodat we goed weten wie er verblijft", vertelt Nils Meert, diensthoofd Integrale Veiligheid in Zaventem. "En wij gaan ook in overleg met de krakers."

"Het kantoorgebouw is natuurlijk niet voorzien van douches en keukens. Daarom gebruiken de mensen vaak bijkomende vuurtjes om te koken en dat kan gevaarlijk worden. Dus als deze situatie te lang aansleept, krijgen we problemen", zegt Meert.

Hulpverleners begeleiden krakers

De gemeente Zaventem heeft nu een werkgroep opgericht die het steeds terugkerende probleem van krakers moet aanpakken. Daarin zitten mensen van de Dienst Integrale Veiligheid, het OCMW, Dienst Omgeving en de politie. De werkgroep gaat samen met de eigenaars van kantoorgebouwen bekijken hoe ze hun gebouw beter kunnen afsluiten. En de krakers zullen begeleid en op weg geholpen worden door hulpverleners. De eigenaar van het gebouw gaat ondertussen via de vrederechter proberen om de krakers eruit te zetten.

Meest gelezen