Archieffoto

Ook politiezone HEKLA gaat nu "ANPR-schild" installeren: "Blinde vlek tussen Antwerpen en Mechelen"

In de politiezone HEKLA zullen op 10 plaatsen ANPR-camera's komen. Het zijn de eerste camera's met nummerplaatherkenning die de lokale politie er installeert. Het belangrijkste doel is inbraken in woningen tegengaan. "De zone bleek een blinde vlek tussen Antwerpen en Mechelen, waar al veel van die camera's staan", zegt Koen Metsu (N-VA), burgemeester van Edegem en voorzitter van de politieraad. De camera's in Edegem zullen tegen half december al werken.

De politiezone HEKLA gaat op 10 plaatsen, verspreid over de verschillende gemeenten van de zone, camera's plaatsen die nummerplaten kunnen herkennen. Dat "ANPR-schild" moet politietoezicht efficiënter, sneller en kwaliteitsvoller maken. In Edegem komen er op de Prins Boudewijnlaan, de Mechelsesteenweg en de Doornstraat. Dat zijn grote invalswegen. De plaatsing werd goedgekeurd op de gemeenteraad van Edegem.

"We hebben de afgelopen maanden en jaren vastgesteld dat onder meer onze politiezone op dit vlak een blinde vlek was tussen Antwerpen en Mechelen", zegt Koen Metsu. "Dat zijn 2 steden die sterk inzetten op camera's die nummerplaten herkennen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je een geseind voertuig kan blijven volgen, wanneer een camera het detecteert. We willen die blinde vlek dus helpen weg te werken." Tegen half december zouden de camera's in Edegem al moeten werken.

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je een geseind voertuig kan blijven volgen, wanneer een camera het detecteert

Koen Metsu (N-VA), burgemeester Edegem

Het is vooral de bedoeling om inbraken aan te pakken. "Het voorstel is unaniem goedgekeurd in de gemeenteraad. We gaan die camera's niet gebruiken om bijvoorbeeld te kijken of er iemand rookt in een bedrijfswagen. Wij zetten ze in in de strijd tegen woninginbraken en algemene criminaliteit. Maar ook bijvoorbeeld wagens die niet verzekerd zijn, kunnen gedetecteerd worden. We hebben eerst ingezet op het aantrekken van extra personeel samen met de korpsleiding en nu gaan we de technologie verder omarmen."

Het schild zal niet alleen bestaan uit nieuwe camera's. "Op sommige plaatsen is er een fijne samenwerking met de politiezones Minos en Lier om camera's te delen in de grensgebieden. Heel vaak gaat het daar ook om ontsluitingswegen." 

In Kontich komen er camera's op de N171 ter hoogte van de Pierstraat en de Keizershoek en op de Grote Steenweg. In totaal gaat het om een investering van een half miljoen euro voor alle ANPR-camera's in de hele politiezone.

Meest gelezen