De boeren in rouw
Radio2

Boeren rouwen om landbouw, nieuw protest in Westhoek tegen plannen voor nieuw mestactieplan

In de zuidelijke Westhoek hebben landbouwers een nieuwe protestactie verspreid op Facebook. In het filmpje zijn beelden te zien van rouwende landbouwgezinnen. Met de actie protesteren ze tegen de plannen voor een nieuw mestactieplan. 

Op 17 november plaatsten verschillende jonge landbouwers "Boerenkerkhoven". Langs belangrijke kruispunten en invalswegen in de Westhoek kon je toen kruisen zien staan in het veld. De boeren protesteerden tegen het nieuwe mestactieplan. Door de nieuwe plannen vrezen ze dat er een voedselcrisis zal volgen.

De anonieme groep boeren waarschuwde Vlaanderen dat de "boerenkerkhoven" nog maar het begin zouden zijn. Nog geen twee weken later protesteren ze opnieuw. Deze keer aan de hand van een filmpje waarin landbouwgezinnen in rouw zijn. 

Anoniem protest

De boeren blijven in het filmpje anoniem. Dat doen ze omdat ze willen aantonen dat het protest van alle boeren komt. Het protest is ontstaan uit een Whatsappgroepje van boeren die de komende tien jaar nog niet willen stoppen.

Als er niets verandert, zal de groep nog meer acties ondernemen. "Als we niet gehoord worden, volgt een kruistocht. Dit is niet de zoveelste actie zoals in de voorbije jaren. We willen mee met de tijd, maar moeten een kans krijgen", zegt een van de boeren.

Meest gelezen