Angkor Wat, de belangrijkste Khmer-tempel, dateert uit de 12e eeuw.
usage worldwide

Cambodjaanse regering wil 10.000 families verdrijven uit historische site van Angkor

In Cambodja wil de regering niet minder dan 10.000 families doen vertrekken uit de omgeving van de wereldberoemde tempels van de vroegere hoofdstad Angkor. Ze zouden ergens anders een stukje grond krijgen, maar veel mensen twijfelen daaraan en zijn afhankelijk van de verkoop van kleding en souvenirs aan toeristen die Angkor bezoeken.

De regering in Phnom Penh spreekt over "vrijwillig vertrek", maar de mensen in kwestie hebben het over politieke en economische druk of soms gewoon de afbraak van woningen en winkelstandjes door de overheid. Dat vertelden ze aan journalisten van de Britse krant "The Guardian". 

De Bayon, de tempel in het centrum van Angkor Thom.
2020 AP

Volgens de Cambodjaanse overheid zijn veel gebouwen, huizen en winkeltjes op de archeologische site illegaal gebouwd en worden ze dus afgebroken. De inwoners zouden 20 kilometer verderop een stukje grond krijgen van 20 op 30 meter om een nieuw bestaan uit te bouwen. Een aantal van hen zijn daarop ingegaan, maar anderen protesteren. Ze vertrouwen de beloften van de regering niet en vrezen dat ze terecht gaan komen op een geïsoleerde plek zonder voorzieningen, scholen of werk. Veel van die mensen leven van de verkoop van souvenirs aan bezoekende toeristen in Angkor.

De regering zegt dat de verhuizing van tienduizenden mensen nodig is om de archeologische site te bewaren. De voormalige hoofdstad van het Khmer-rijk Angkor omvat veel meer dan de beroemde tempelcomplexen en bestaat uit muren, gebouwen, kanalen, meren, bruggen en andere infrastructuur over een oppervlakte van 400 vierkante kilometer. In de 12e en 13e eeuw was Angkor een van de grootste steden ter wereld. 

Een van de vele apsara's of dansende hemelnimfen op een reliëf in Angkor Wat.
2020 AP

Angkor is in Cambodja wettelijk beschermd, maar is in 1994 ook uitgeroepen tot werelderfgoed door de Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties. De site heeft schade opgelopen door plundering in het verleden, door verwaarlozing en door oorlogen en het bloedige terreurregime van de Rode Khmer (1975-1979). Het is niet de eerste keer dat de regering mensen wil deporteren uit de streek. Enkele jaren geleden moest Cambodja onder druk van de Unesco een plan opbergen om een door China gefinancierd themapark vlakbij de hoofdtempel van Angkor Wat te bouwen.

De door bomen overwoekerde resten van de tempel van Ta Prohm in Angkor.

Angkor, ooit het "centrum van de wereld"

Angkor was tussen de 8e en de 15e eeuw de hoofdstad van het rijk van de Khmer, de voorouders van de huidige Cambodjanen. Dat omvatte toen grote delen van het vasteland van Zuidoost-Azië; behalve Cambodja ging dat ook om Laos, Vietnam en Thailand. 

In de 12e eeuw beleefden de Khmers een hoogtepunt en werd de hoofdtempel van Angkor Wat gebouwd als symbool van de mythische berg Meru die in het hindoeïsme de spil van het universum is. De tempel was gewijd aan de hindoegod Vishnu, maar is nadien omgevormd tot een boeddhistisch heiligdom. In de buurt verrezen later nog veel andere tempels zoals de Bayon in de ommuurde stad Angkor Thom en Ta Prohm. Met het verval van het Khmer-rijk in de 15e eeuw werd Angkor verlaten en overwoekerd door het oerwoud tot de ruïnes in 1860 werden herontdekt door de Franse reiziger Henri Mouhot. 

De Bayon, de tempel met de vier gezichten van koning Jayavarman VII en/of de hindoegod Brahma.

Meest gelezen