PhotoNews

Lichten gedimd en geen muziek: in de Carrefour kan je voortaan tussen 14 en 16 uur "prikkelarm" winkelen

Wie zich tijdens het boodschappen doen stoort aan te luide muziek of kassiersters die om de haverklap iets omroepen, kan vanaf vandaag bij supermarktketen Carrefour gedurende twee uurtjes in alle rust winkelen. "Idealiter werken ze ook aan de inrichting van de supermarkt en zorgen ze dat ook die marketingboodschappen veel minder duidelijk aanwezig zijn", zegt Liselot Hudders, professor communicatiewetenschappen aan de UGent in "De Wereld vandaag". Ook Delhaize start met een proefproject. 

Voor wie zeer gevoelig is voor drukte en lawaai, kan een bezoek aan de supermarkt een hele beproeving zijn: luide muziek, fel licht en geregeld (reclame)aankondigingen door de microfoon. Speciaal voor hen voert winkelketen Carrefour stille momenten in. "Tussen 14 en 16 uur, behalve op zaterdag, worden de lichten gedimd, de muziek wordt uitgezet en er zullen geen boodschappen worden gegeven door de microfoon. Hiermee willen we een rustige sfeer creëren, wat goed is voor hoogsensitieve mensen of personen met een autismespectrumstoornis", zegt woordvoerder Aurelie Gerth. 

BEKIJK - "Het is wel rustig, dat valt op": Hoe reageren de eerste klanten van "de stille uurtjes"?

Videospeler inladen...

In de Carrefour-winkels in Frankrijk bestaat het concept al, en slaat het volgens de winkelketen echt aan. "Ik denk wel dat dat hier ook zal aanslaan. Je wordt in de supermarkt overspoeld met allerlei reclameboodschappen, en je moet heel veel keuzes maken. Als je dat dan ook nog eens moet doen tijdens de avondrush in een heel drukke omgeving, is dat niet zo aangenaam", zegt Liselot Hudders, professor communicatiewetenschappen aan de UGent, gespecialiseerd in marketing. 

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk

"Ik ben er zeer blij mee, want ik vind naar de winkel gaan altijd een beetje vervelend", getuigt Fleur Van Groningen, auteur en zelf hoogsensitief, in "Laat". "Het trekt me wel aan om tijdens die rustige uren te winkelen." 

Van Groningen weet al sinds haar 26ste dat ze hoogsensitief is. Ze heeft er ook al meerdere boeken over geschreven. "Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk en wil zeggen dat je eigenlijk andere hersenen hebt. Je ontvangt heel veel prikkels en gaat die zeer diepgaand verwerken. Op scans is dan ook zichtbaar dat veel meer zones in je hersenen tegelijkertijd actief zijn tijdens die verwerking", legt ze uit.

Daar zijn ook voordelen en nadelen aan verbonden. "Er is een groter gevoel van empathie en nuance. Je hebt een goed oog voor detail enzovoort. Maar het nadeel is dat er zoveel informatie binnen komt dat er ook een overprikkeling ontstaat, een soort indigestie", zegt Van Groningen. "En dan heeft een hoogsensitief persoon nood aan rust."

BEKIJK - Fleur Van Groningen in "Laat": "Ik winkel online of maak gebruik van de afhaalservice om de prikkels te vermijden."

Videospeler inladen...

Impact op ons koopgedrag

Geen fel licht meer of luide muziek, het kan prettiger aanvoelen, maar heeft dit ook een effect op ons koopgedrag? "Het kan vooral een impact hebben op onze zelfcontrole: wat we nodig hebben om onze emoties en gedragingen onder controle te houden. Die geraakt uitgeput wanneer we aan heel veel prikkels worden blootgesteld, en dan zijn we veel vatbaarder voor impulsieve aankopen", legt Liselot Hudders uit. 

Te veel prikkels zorgen er ook voor dat we vatbaarder zijn voor impulsieve aankopen

Liselot Hudders, professor communicatiewetenschappen aan de UGent

In de namiddag is er minder volk en is het vaak wat rustiger in een winkel. Is dit meer dan een marketingstunt? "Ik denk dat het een manier is om meer mensen ook op die momenten naar de supermarkt te lokken. Maar ik denk dat het vooral ook ingaat op de tendens om belang te hechten aan het welzijn van mensen, en dan is dit één manier om winkelen aangenamer te maken, zeker voor mensen die al gevoeliger zijn voor die prikkels. Maar idealiter beperken ze zich niet tot het dimmen van lichten, maar werken ze ook aan de inrichting van de supermarkt en zorgen ze dat ook die marketingboodschappen veel minder duidelijk aanwezig zijn."

De stille uren worden enkel toegepast in de Hyper- en Market-filialen van de keten. De franchise-uitbaters mogen vrij kiezen of ze het concept invoeren. Ook Delhaize gaat de komende maand in het filiaal in Evere elke woensdag een "stil uur" organiseren. 

Meest gelezen