Belg Olivier Vandecasteele die al negen maanden in Iraanse cel zit, gaat snel achteruit en is in hongerstaking

Volgens zijn familie heeft de Belg Olivier Vandecasteele maandag voor het eerst contact gehad met leden van het Belgische consulaat sinds hij in februari vastgehouden wordt in Iran. De gezondheid van de man zou snel achteruitgaan en volgens de Verenigde Naties staat de situatie waarin hij in Iran in de cel zit, gelijk met marteling. Vandecasteele zou nu in hongerstaking zijn uit protest tegen zijn slechte behandeling.

De 41-jarige Olivier Vandecasteele werkt al zes jaar lang voor een humanitaire organisatie in Iran. In februari werd hij om een nog altijd onduidelijke reden gearresteerd en sindsdien wordt hij op een onbekende plaats vastgehouden. Pas gisteren zou hij voor het eerst sinds lang het bezoek hebben gehad van medewerkers van het Belgische consulaat in Iran.

Volgens zijn familie wordt Vandecasteele erg slecht behandeld in de cel en staan de omstandigheden waarin hij vastzit volgens de Verenigde Naties gelijk met foltering. Zo zou hij 278 dagen zijn vastgehouden in een ondergrondse isoleercel zonder raam en zou hij slechts beperkt wat brood, rijst, linzen en kraanwater als voeding gekregen hebben.

BEKIJK - Zus van Olivier Vandecasteele over de mensonwaardige omstandigheden waaronder haar broer wordt vastgehouden: "Wij kunnen daar absoluut niet mee leven" (interview RTBF)

Videospeler inladen...

Ook zou hij door een Iraans tribunaal ondervraagd zijn zonder dat er Iraanse advocaten of vertegenwoordigers van het Belgische consulaat daarbij aanwezig waren. Toen de hem toegewezen Iraanse advocaat wel aanwezig was, zou die geen woord gesproken hebben tijdens het proces.

Vandecasteele zou nu al twee weken in hongerstaking zijn en nog slechts enkel 's ochtends wat brood eten uit protest tegen zijn behandeling. De familie vraagt de Iraanse overheid dringend om de leefomstandigheden van Vandecasteele te verbeteren omdat zijn leven op het spel staat en wil dat de Belgische regering alles in het werk stelt om de man vrij te krijgen.

"Pasmunt" voor Iraanse terrorist Assadi?

Negen maanden na zijn arrestatie is het nog altijd niet duidelijk waarom Vandecasteele in Iran is opgepakt. Volgens sommigen zou het de bedoeling zijn om een gevangenenruil af te dwingen met België om de vrijlating te bekomen van Assadollah Assadi, een Iraanse diplomaat en terrorist die in ons land veroordeeld is tot 20 jaar cel wegens het beramen van een bomaanslag op een massameeting van de Iraanse oppositiebeweging MEK ("Mujaheddin-e Khalg" of "Volksmujaheddin") in Parijs. In die zaak zijn nog drie andere Iraanse medeplichtigen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. 

België heeft nog een ander twistpunt met Iran. Zo is in Iran de Zweedse professor van Iraanse afkomst Ahmadreza Djalali opgepakt en ter dood veroordeeld. Djalali is weliswaar geen Belg, maar was wel gastprofessor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en daarom dringt ons land ook aan op zijn vrijlating. Het Iraanse gerecht verwijt Djalali "medewerking aan terrorisme", maar heeft daarvoor geen bewijzen aangereikt. De families hopen nu op een uitwisseling van gevangenen tussen Iran en België. Er is een verdrag goedgekeurd dat dat mogelijk maakt, maar de diplomatie is voorlopig uiterst karig met informatie en vooralsnog komt er weinig beweging in die zaak.

Feit is wel dat Teheran ook andere landen onder druk zet via arrestaties en veroordelingen van westerlingen. Zo werden onlangs enkele Britten in Iran vrijgelaten in ruil voor de betaling van Iraanse tegoeden door het Verenigd Koninkrijk. De meeste westerse regeringen raden hun landgenoten dan ook aan om Iran te mijden om niet als "pasmunt" gebruikt te worden. Daar komt nog bij dat het harde islamitische regime in Iran al maanden uitgedaagd wordt door een nieuwe en steeds breder wordende protestbeweging die nu ook binnen het regime weerklank blijkt te vinden?

Meest gelezen