Drie Nigeriaanse migranten overleven elf dagen op roer van olietanker in de Atlantische Oceaan

Bij aankomst van een Maltese tanker in de Canarische Eilanden heeft de Spaanse kustwacht drie mannen opgepikt op het roer van het schip, net boven de waterlijn. De drie waren in het West-Afrikaanse land Nigeria op het roer gekropen en hebben de erg gevaarlijke reis over de Atlantische Oceaan overleefd. Het is niet de eerste keer dat mensen dat proberen.

De olietanker Alithini II onder de vlag van Malta is aangekomen in de haven van Las Palmas op het Canarische eiland Gran Canaria. Daar ontdekte de kustwacht dat drie Afrikaanse mannen zich verscholen hadden op het grote roer van het schip dat aan de achterkant boven het water uitsteekt. 

De drie mannen waren uitgedroogd en onderkoeld en zijn meteen naar ziekenhuizen op het eiland gebracht voor verzorging en controle. Ze zouden bij het vertrek van het schip elf dagen geleden in de Nigeriaanse haven Lagos op het roer zijn geklommen en hebben zich daar al die tijd kunnen handhaven. 

Dat is erg gevaarlijk, want het weliswaar grote roer steekt dan wel boven de waterlijn uit, maar beweegt uiteraard om het schip van koers te laten veranderen en zo heel veel plaats bovenaan is er nu ook weer niet. Bovendien kan de golfslag in de Atlantische Oceaan wel erg stevig zijn. Het schip is dus vanuit Nigeria omheen West-Afrika gevaren en is dus nu aangekomen op de Canarische Eilanden, een autonome regio van Spanje.

Het is niet de eerste keer dat vluchtelingen of migranten op een dergelijke riskante manier proberen om naar Europa te komen. Vorig jaar heeft de Spaanse krant "El Pais" een 14-jarige Nigeriaanse jongen geïnterviewd die ook op het roer van een vrachtschip vanuit Lagos naar de Canarische Eilanden is geraakt. Die reis heeft toen twee weken geduurd. 

Wellicht zullen veel anderen dat ook proberen, maar komen die onderweg in zee terecht en wordt er dus nooit iets van hen vernomen. 

Meest gelezen