Gemeenten Noordrand Brussel eisen eerlijke spreiding van vluchten vanop luchthaven Zaventem

De gemeentebesturen van Wemmel, Meise, Grimbergen, Vilvoorde en Machelen vragen opnieuw een betere verdeling van de vluchten vanop Brussel Airport in Zaventem. Nu is er een concentratie van vluchten boven de Noordrandgemeenten en dat moet veranderen, zeggen ze. Vier jaar geleden gaf een rechter al het bevel om de vluchten beter te spreiden, maar dat vonnis is nog altijd niet in de praktijk omgezet. 

Wemmel, Meise, Grimbergen, Vilvoorde en Machelen vragen dat de federale regering bijkomende scenario’s onderzoekt voor een betere verdeling van het aantal vluchten. "Het Brussels Gewest legt zulke strenge geluidsnormen op dat men verplicht is om vanuit Zaventem via de Noordrand, de Oostrand of via de route Leuven Rechtdoor te vliegen om Brussel te vermijden", legt de burgemeester van Wemmel, Walter Vansteenkiste uit, die praat in naam van de vijf burgemeesters. "Dat vinden wij geen eerlijke gedachte, alle omwonenden rond de luchthaven moeten een evenwichtig deel van de koek krijgen." 

Het is niet de eerste keer dat de burgemeesters van de Noordrand het probleem aankaarten. Ze stapten eerder ook al naar de rechter die hen gelijk gaf. Maar dat vonnis waar in staat dat vluchten beter gespreid moeten worden, is nog altijd niet in de praktijk omgezet. Ondertussen heeft de Belgische Staat al zo’n 2 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

Geen rekening houden met Noordrand

Vansteenkiste legt uit waarom ze nu opnieuw aan de alarmbel trekken: "Een Franstalige rechter heeft de federale regering verplicht om een studie uit te voeren rond een spreidingsplan waarbij een minimaal aantal inwoners wordt gestoord. Dat klinkt logisch, maar in die studie heeft de federale regering de problematiek van de Noordrand niet opgenomen. Het studiebureau heeft dan geredeneerd: vermits wij geen rekening moeten houden met de Noordrand, sturen wij alle vliegtuigen over de Noordrand en zo lijkt het alsof er een oplossing is gevonden. Maar dat klopt niet."

Als de federale regering geen actie onderneemt, stappen de vijf Noordrandgemeenten opnieuw naar de rechtbank om een eerlijke spreiding van de vluchten af te dwingen. 

Meest gelezen