Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Gent werkt mee aan Europees plan voor heropbouw Oekraïense steden

De stad Gent ontwikkelt, samen met 4 andere grote Europese steden, een plan om Oekraïense steden herop te bouwen na de oorlog met Rusland. Een werkgroep werkt voorstellen uit in overleg met de Oekraïense overheden. 

Enkele Europese steden, waaronder Gent, vormen een werkgroep om nu al na te denken over een heropbouw van Oekraïense steden na de oorlog met Rusland. Ook Firenze (Italië), Oslo (Noorwegen), Helsinki (Finland) en Gdansk (Polen) zoeken mee naar oplossingen. Dat antwoordde burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) na een vraag van raadslid Fourat Ben Chikha (Groen). Gent wil vooral kennis en expertise delen over een duurzame heropbouw. 

Generatoren doneren?

Vorige week werd ook al een ander Europees initiatief gelanceerd om Oekraïne door de winter te helpen. Het Europees parlement riep alle overheden op om onder meer generatoren te doneren om ervoor te helpen zorgen dat de Oekraïense bevolking niet zonder stroom valt. Dat gebeurt nu met regelmaat van de klok door Rusissche bombardementen op energievoorzieningen. Gent belooft te onderzoeken of de stad kan bijdragen én zal ook organisaties en bedrijven oproepen dat te doen.  

Gent maakt al langer deel uit van een Europees netwerk van 200 steden (Eurocities) waarin ook gewerkt wordt rond internationale uitdagingen. Zo gaf Gent eerder ook al advies aan andere lokale besturen om het toerisme in goede banen te leiden. De stad kreeg vorig jaar nog een prijs van het netwerk voor het bestrijden van voedselverspilling. Naast Gent zitten ook 6 andere Belgische steden in het netwerk: Antwerpen, Brugge, Brussel, Kortrijk, Leuven en Oostende. 

Meest gelezen