Groot Barrièrerif moet volgens Unesco bedreigde status krijgen, Australische milieuminister: "Onnodig, alle riffen wereldwijd zijn in gevaar" 

Het Groot Barrièrerif in Australië moet op de lijst van bedreigd werelderfgoed komen. Dat adviseert een onderzoeksteam van Unesco in een door de Verenigde Naties gesteund rapport. "De veerkracht van het rif om te herstellen van de gevolgen van de klimaatopwarming wordt aanzienlijk aangetast", meldt het verslag. 

Het Groot Barrièrerif is het grootste koraalrif ter wereld en draagt al decennia de titel van Unesco-werelderfgoed. Klimaatverandering warmt de oceanen aanzienlijk op, waardoor koraalriffen verbleken. De koralen gaan de kleurrijke algen die in hun weefsel leven, uitdrijven en worden zo wit. Dat is nefast voor hun groei en reproductie. 

Na een tiendaagse missie in maart naar het Groot Barrièrerif kwam een Unesco-onderzoeksteam gisteren met het langverwachte rapport. Daarin luidt het advies dat het grootste koraalrif ter wereld dringend in de lijst van bedreigd werelderfgoed moet worden opgenomen. Er moet meer geïnvesteerd worden in maatregelen die de waterkwaliteit beschermen, benadrukt het rapport.

Lobby tegen advies

Australische milieuminister Tanya Plibersek vindt dat het rapport voorbijgaat aan de investeringen van het nieuwe linkse kabinet, die sinds zijn aanstelling in mei inspanningen nam om het rif te beschermen. In een persconferentie betreurt de minister het dat het Groot Barrièrerif zo uitgelicht wordt. "Klimaatverandering is een risico voor ecosystemen zoals het Groot Barrièrerif, maar dat betekent dat het een risico is voor elk rif in de wereld", zegt Plibersek. "Het is onnodig om het rif er op deze manier uit te pikken."

Volgens de minister gaat het Unesco-advies uit van de situatie onder het vorige, conservatieve kabinet. Daarom zal haar kabinet een lobby beginnen tegen het advies, laat Plibersek weten. 

Vorig jaar wou Unesco het koraalrif al op de rode lijst zetten, maar ook toen werd dat tegengehouden door de voormalige regering. De bedreigde status zou kunnen leiden tot het verlies van de erfgoedstatus, waardoor het rif minder aantrekkelijk zou worden voor toeristen. Het Groot Barrièrerif draagt 4,3 miljard euro bij aan de Australische economie.

Meest gelezen