Radio2

Oekraïense vrijwilligers helpen bij opbouw kerstmarkt Leuven: "Ook een standje met typische producten" 

De opbouw van de Leuvense kerstmarkt is - na twee jaar coronapauze - weer begonnen. Enkele mensen uit de Oekraïense gemeenschap van Leuven helpen de standjes recht te zetten op het Ladeuzeplein. Organisator van de kerstmarkt Marc Pinte vertelt: "Er komt ook een Oekraïens standje met bijvoorbeeld hapjes en drankjes."

Dit jaar wordt er op de kerstmarkt speciale aandacht besteed aan de oorlog in Oekraïne. Op het Ladeuzeplein komt er een speciale stand met typische Oekraïense producten. De opbrengst zal gebruikt worden om Oekraïense burgers in het thuisland te steunen. Marc vertelt erover bij Radio2 in Vlaams-Brabant & Brussel: "Er worden bijvoorbeeld typische drankjes en hapjes verkocht. Er zal ook een infostandje zijn over hoe je de Oekraïense vluchtelingen en burgers kan helpen."

Gelukkig is er Google Translate, zo kunnen we toch communiceren

Marc Pinte, organisator

Er komen ook elke dag mensen uit de Oekraïense gemeenschap helpen met de opbouw van de kerstmarkt. "Sinds de start van de oorlog is de Oekraïense gemeenschap van Leuven gegroeid. Het zijn hele goede werkers", vertelt Marc. "Het enige probleem is de taal. Mijn Oekraïens is niet zo goed, en hun Vlaams of Engels is ook nog niet op punt. Gelukkig is er Google Translate, dat helpt ons veel vooruit!"

De Leuvense kerstmarkt zal op woensdag 7 december openen. Iedereen die er wil komen genieten van de wintersfeer kan dat tot 18 december.

Meest gelezen