Pexels - Vlad Chetan

Landen stimuleert bewoners om regenwater op te vangen tegen droogte en overstromingen

De stad Landen gaat inwoners stimuleren om regenwater op te vangen door hen opvangsystemen aan voordelige prijzen aan te bieden. Zo wil het stadsbestuur lange droogtes en overstromingen aanpakken.

De stad Landen organiseert twee projecten om meer regenwater op te vangen en het beter te laten doorsijpelen in de grond. Bewoners zullen volgend jaar via een groepsaankoop aan voordelige tarieven opvangsystemen (zoals regenwatertonnen) en infiltratiesystemen (zoals grindkoffers) kunnen kopen. Daarnaast wordt er een groepsaankoop georganiseerd om grond bij particulieren te ontharden.

“We willen de burger op die manier stimuleren om actief mee te werken aan klimaatadaptieve maatregelen, door hemelwater zo goed mogelijk op te vangen en door te laten sijpelen”, zegt schepen van Leefmilieu Saartje Ieven (L'anders). Hoe voordelig de aankoop precies zal zijn, is nog niet duidelijk. "Dat zal afhangen van de prijs die er op dat moment is, maar het zal sowieso goedkoper zijn dan wanneer iedereen het individueel zou bestellen", zegt Ieven. 

Werkgroepen

Om de producten en aannemers te selecteren, worden er nu twee werkgroepen opgericht. Elke geïnteresseerde inwoner, bedrijf of vereniging kan daaraan deelnemen. "De werkgroepen starten in december, zodat de groepsaankoop in 2023 kan gebeuren", zegt Ieven.

Wie wil deelnemen kan zich inschrijven via het inschrijvingsformulier. Daarin kan je ook aangeven of je interesse hebt om deel te nemen aan de groepsaankoop. Wie vragen heeft, kan bovendien contact opnemen met de dienst Omgeving via omgeving@landen.be of 011 88 03 23.

Meest gelezen