Foto: google streetview

Leerling van Kortrijkse sportschool valt een verdieping naar beneden na mislukte stunt

In de RHIZO sportschool in Kortrijk heeft een leerling gisteren een val gemaakt van op de eerste verdieping. De jongen wou na de lessen een stunt doen, maar die mislukte. Als bij wonder kwam hij er met alleen een hersenschudding van af.

De leerling, een jongen van 15, doet in zijn vrije tijd aan freerunning. Dat is een sport waarbij je klimt en springt over muurtjes en andere obstakels in gebouwen en in de stad. Na de les wou hij ook op school een stunt doen: een verdieping naar beneden springen. Hij zou er een schoen oppikken die een medeleerling was vergeten. Maar hij kwam slecht terecht en viel met zijn schouder en zijn hoofd tegen de grond. Hij werd weggebracht met de ambulance, maar liep als bij wonder alleen een hersenschudding op. De directie heeft de leerlingen die het ongeval zagen gebeuren achteraf opgevangen.

De panic zone

Bij de West-Vlaamse freerunningclub "Exception Movement" reageren ze nuchter op het ongeval. "Eén van de belangrijke aspecten aan onze sport is dat je goed de risico's moet inschatten voor je begint", getuigt lesgever Mark Van den Thillart, "en daar is het waarschijnlijk fout gelopen bij die jongen. In het freerunnen heb je de comfortzone, de stretchzone en de panic zone. Binnen de comfortzone vallen alle bewegingen waarvan je weet dat je ze perfect beheerst. Tijdens onze training proberen we van daaruit lichtjes naar de stretchzone te gaan, met bewegingen die niet iets uitdagender zijn. We leren onze leden ook wat ze kunnen doen als er iets fout loopt. Ga je daarin te snel en het mislukt, dan kom je in de panic zone terecht. Maar dat is dus niet de bedoeling." 

"Het probleem is dat mensen die freerunningfilmpjes bekijken niet altijd beseffen hoeveel training daaraan vooraf gaat", waarschuwt Mark nog, "en denken dat ze het ook kunnen. Of ze zijn te overmoedig. Zeker bij pubers zie je dat al eens gebeuren. Wat er precies gebeurd is op de sportschool weet ik niet, maar vermoedelijk is ook hier die jongen zijn grens voorbij gegaan, op een gevaarlijke plek dan nog, een verdieping boven de grond." 

Meest gelezen