Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Stewart Rhodes, leider extreemrechtse militie Oath Keepers, schuldig aan opruiende samenzwering bij bestorming Capitool

Stewart Rhodes, de leider van de extreemrechtse militie Oath Keepers, is in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan opruiende samenzwering. Hij was aangeklaagd voor zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Aanhangers van president Trump wilden toen verhinderen dat het parlement Joe Biden zou uitroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen. Rhodes riskeert tot 20 jaar gevangenisstraf. 

Stewart Rhodes is met zijn ooglapje, dat hij draagt sinds hij zichzelf per ongeluk in het gezicht schoot, een opvallende figuur. Op 6 januari 2021 ging hij zelf niet mee het Capitool binnen. Toch werd hij door justitie in de aanklacht voor samenzwering omschreven als "persoon nummer 1". En hij is nu ook veroordeeld voor opruiende samenzwering. Hij riskeert tot 20 jaar gevangenisstraf. 

In de rechtbank vertelde Rhodes aan de jury wel dat hij geen plannen had om het Capitool te bestormen. Hij beweerde ook dat hij pas te weten kwam dat andere leden van de Oath Keepers dat wel gedaan hadden nadat de bestorming afgelopen was. 

BEKIJK - "We zijn dankbaar voor de vrijspraken die M. Rhodes kreeg maar teleurgesteld door de veroordeling":

Videospeler inladen...

Oath Keepers

"Rhodes heeft een bijzonder cv", duidt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Hij is een voormalig paracommando en ex-medewerker van congreslid Ron Paul. Hij studeerde aan de prestigieuze Yale University en behaalde daar een juristendiploma. Daarna begon hij in complottheorieën te geloven en in 2009, na de verkiezing van Barack Obama als eerste zwarte president van de VS, richtte hij de Oath Keepers op."

De Oath Keepers is een breed vertakte beweging die gesitueerd wordt in de hoek van gewapende "milities". Het gaat om veteranen, wapenliefhebbers en/of activisten tegen de overheid, die vaak samen schietoefeningen of militaire trainingen houden, en soms ook gewapend deelnemen aan manifestaties (als de wetgeving van de staat waar ze dat doen, dat toelaat). 

"Ze geloven dat er binnen de federale overheid een complot is om hun wapens af te nemen", aldus Soenens. "Rhodes' typerende ooglapje is trouwens het gevolg van een schietongeval", weet Soenens. "Toen hij ongeveer 21 was liet hij z'n geweer vallen, dat ging af en de kogel ging recht door z'n oog."

Samenzwering

Rhodes werd schuldig bevonden aan opruiende samenzwering. "Hij heeft zelf op 6 januari niet in het Capitool rondgelopen, maar hij heeft er wel met verschillende mensen geposeerd", aldus Soenens. Volgens de aanklacht van justitie begon hij na de verkiezingen van november via Signal versleutelde berichten uit te wisselen en zijn medestanders aan te zetten tot actie. 

Hij zou daarbij hebben voorgesteld dat een aantal leden bij de bestorming buiten moesten blijven, maar "klaar om gewapend binnen te stormen" indien nodig en zo zou het op 6 januari ook gebeurd zijn: de aanklacht maakte gewag van twee "reactiegroepen" die zich buiten Washington hadden verzameld en die beschikten over wapens "ter ondersteuning van hun complot om de wettelijke machtsoverdracht te stoppen". 

Ook Kelly Meggs is schuldig bevonden aan opruiende samenzwering. Drie anderen, Kenneth Harrelson, Jessica Watkins en Thomas Caldwell, zijn vrijgesproken. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen