Vlaanderen steunt restauratie Menenpoort: "Verhaal van Eerste Wereldoorlog ook aan volgende generaties doorgeven"

De iconische Menenpoort in Ieper wordt grondig gerestaureerd. Vlaanderen geeft daarvoor een subsidie van 1,6 miljoen euro. De Menenpoort is het bekende herdenkingsmonument voor de bijna 55.000 Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden maar nooit teruggevonden werden. De poort is bijna 100 jaar oud. Het is de eerste keer dat er zo'n grondige werken gaan aan gebeuren, vooral aan het dak en aan de natuurstenen muren met de duizenden namen van de vermiste soldaten op. 

Vanaf het voorjaar van 2023 zal de Menenpoort in Ieper voor 2 jaar in de stellingen staan, voor de grootste renovatie van het monument sinds het in 1927 werd ingehuldigd. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft de officiële premieovereenkomst voor de restauratie van de Menenpoort ondertekend. De Vlaamse Overheid voorziet 1,6 miljoen euro voor de Commonwealth War Graves Commission (CWGC).

BEKIJK - De Menenpoort staat er bijna 100 jaar en op verschillende plaatsen is duidelijk zichtbaar dat de tijd zijn werk heeft gedaan:

Videospeler inladen...

"Het gaat hier niet om staal, steen of hout: het verhaal dat hier verteld wordt is het belangrijkste", vertelt minister Diependaele. "De Eerste Wereldoorlog heeft – zeker in de Westhoek – diepe sporen nagelaten. Dat verhaal willen we doorgeven aan de volgende generaties", zegt hij. "Vlaanderen springt financieel bij, want de Vlaming voelt zich verbonden met zijn onroerend erfgoed."

Het gaat hier niet om staal, steen, of hout: het verhaal dat hier verteld wordt is het belangrijkste

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA)
Ook het dak van de Menenpoort zal vernieuwd worden.

Ecodak

De werken omvatten onder andere de restauratie van de natuursteenelementen waar nodig, zoals de 1.065 vierkante meter naampanelen. In de natuurstenen muren staan de namen gegraveerd van vermiste Britse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Ook de leeuw en de sarcofaag op het dak van de Menenpoort worden hersteld. Daarnaast wordt ook het dak vernieuwd: er komt een nieuwe waterdichte laag op. Natuur en biodiversiteit bovenop het dak moeten van het dak een heus "ecodak" maken.

Terwijl De Menenpoort in de stellingen staat, loopt er een nieuwe tentoonstelling van de CWGC, "The Ypres (Menin Gate) Memorial: Moments", met tekeningen van de Britse illustrator Tom Cole. De CWGC pakt ook uit met de "Virtual Menin Gate", die alle 55.000 namen van de Commonwealth soldaten op virtuele wijze toont.

The Last Post

Tijdens de werken zal ook nog altijd The Last Post weerklinken. Dat gebeurt elke avond om 20 uur. "We onderbreken de traditie niet en zorgen ervoor dat de Last Post ceremonie zal kunnen blijven doorgaan", zegt Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association. Die organisatie verzorgt de ceremonie al sinds 1927. "Al kan er wel wat hinder zijn, voor de Ieperlingen en voor de bezoekers van The Last Post: we zullen moeten verhuizen van onder de poort naar de brug ervoor. We kijken uit naar het resultaat over 2 jaar."

Vanaf het voorjaar van 2023 staat de Menenpoort in de stellingen.

Meest gelezen