Paus Franciscus en Vladimir Poetin
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland op ramkoers met Vaticaan omdat paus Franciscus soldaten uit etnische minderheden "wreed" noemde

Rusland ligt op ramkoers met het Vaticaan nadat paus Franciscus gezegd heeft dat sommige soldaten uit minderheidsgroepen zich in de oorlog wreder gedragen dan andere soldaten. Dat vertelde de paus aan een Amerikaans tijdschrift. Rusland noemde de uitspraken "pervers" en benadrukt dat alle nationale groepen "één grote familie zijn". 

"De wreedste troepen zijn over het algemeen Tsjetsjenen en Boerjaten." Dat vertelde paus Franciscus aan het Amerikaanse jezuïetentijdschrift America. Een uitspraak die heel wat ophef veroorzaakt in Rusland. De paus heeft naar eigen zeggen veel informatie verkregen over de wreedheid van de troepen. Hij zou meerdere keren telefonisch met de Oekraïense president Volodomir Zelenski gesproken hebben én zelfs met de Russische president Vladimir Poetin contact gehad hebben. 

"Over het algemeen zijn de wreedsten misschien diegenen die in Rusland wonen, maar de Russische tradities niet koesteren, zoals de Tsjetsjenen en de Boerjaten", gelooft de Paus. "Ik spreek over een volk dat door marteling is gestorven. Als je een gemarteld volk hebt, heb je ook iemand die hen martelt." Daarmee verwijst de paus naar de martelpraktijken in Oost-Oekraïne.

Tsjetsjenen zijn een etnische groep uit Tsjetsjenië in de Noordelijke Kaukasus (het zuidwesten van Rusland). De groep bestaat voornamelijk uit moslims. Ramzan Kadyrov, de totalitaire leider van de regio, heeft de oorlog in Oekraïne grotendeels gesteund en heeft naar verluidt zelfs zijn eigen zonen erheen gestuurd om te vechten. De Boerjaten komen uit Boerjatië in Oost-Siberië en zijn traditioneel boeddhistisch of sjamanistisch. 

Rusland veroordeelt de uitspraken van de paus. Volgens de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, zijn de opmerkingen van de paus een voorbeeld van russofobie. "Het is een perversie op een niveau dat ik niet eens kan noemen", sprak ze. "We zijn één familie met Boerjaten, Tsjetsjenen en andere vertegenwoordigers van ons multinationale en multi-religieuze land."

AFP or licensors

Meest gelezen