250.000 aanvragen voor stookoliepremie wachten nog op antwoord: "Krijgen niet alle dossiers verwerkt binnen vooropgestelde termijn"

De Overheidsdienst Economie krijgt niet alle aanvragen voor een stookoliepremie verwerkt binnen de vooropgestelde twee maanden. Op dit moment liggen er nog 242.689 aanvragen op de wachtstapel. "Vaak ontbreken er gegevens, maar ook aanvragen op papier vragen veel tijd", zegt Lien Meurisse van de FOD Economie. De overheidsdienst gaat nu acht extra personeelsleden aanwerven bovenop de 55 die al voltijds bezig zijn met de stookoliepremie. 

Anja (55) uit Limburg diende eind september een aanvraag in voor een stookoliepremie. Die premie werd in juni aangekondigd door de federale regering, en later nog verhoogd tot 300 euro. De bedoeling is om gezinnen die verwarmen met mazout (of propaan) te beschermen tegen de oplopende energieprijzen. 

"Leuk, in deze dure tijden, dacht ik", vertelt Anja. Ze stuurde de aanvraag eerst online in. Eind september kreeg ze alsnog een aanvraagformulier per brief, die ze toen ook maar indiende. "Onze zoon heeft wel al iets ontvangen, maar wij helemaal niets, ook geen bevestiging van ontvangst", zegt ze. "Veel beloven, weinig geven, dat doet de gekken in vreugde leven, denk ik dan." Gelukkig heeft Anja op dit moment geen moeite om haar facturen te betalen. "Al maak ik me wel zorgen over de toekomst", klinkt het. 

Wachtrij dikt aan

Navraag bij de verantwoordelijke Overheidsdienst Economie leert dat Anja niet de enige is die wat langer zal moeten wachten. Nog 242.689 aanvragen moeten worden verwerkt, dat zijn er 25.000 méér dan een week geleden. De wachtrij dikt dus verder aan, "en er komen nog steeds duizenden aanvragen per dag bij", zegt Lien Meurisse van de FOD Economie. In totaal werden er wel al 440.517 aanvragen behandeld en de overheidsdienst verwerkt dagelijks nu 1.800 nieuwe aanvragen.

Elke brief openen, nietjes verwijderen, scannen en dan de informatie handmatig overtypen. Als je dat duizenden keren moet doen, vraagt dat nu eenmaal veel tijd

Lien Meurisse, woordvoerder FOD Economie

36 procent van de aanvragen gebeuren op papier, en dat neemt veel tijd in beslag, legt Meurisse uit. "Elke brief openen, nietjes verwijderen, scannen en dan de informatie handmatig overtypen. Dat lijken allemaal kleine dingen, maar als je dat duizenden keren moet doen, vraagt dat nu eenmaal veel tijd", klinkt het. Daarnaast blijken de gegevens op de aanvraag vaak onvolledig.

55 voltijdse werknemers

"Dagelijks proberen we het tempo op te drijven, door technisch wat dingen aan te passen zodat we dossier sneller kunnen behandelen en door extra personeel", zegt de woordvoerder. Op dit moment werken er 55 mensen voltijds aan de dossiers van de stookoliepremie en de vragen die daarover binnenkomen. Volgende maand komen er acht personeelsleden bij. "Nu krijgen we ook nog veel vragen via de telefoon en via mail, en we hopen dat die stilaan wat verminderen." 

De overheidsdienst raadt aan om de aanvragen zo veel mogelijk online in te dienen. "Die dossiers verwerken we ook veel sneller. Soms krijg je al na enkele weken het geld op je rekening, maar bij anderen duurt het langer." Maar Meurisse geeft toe: "We hebben heel veel premies te verwerken - de verwarmingspremie, het basispakket energie, de stookoliepremie - elk met hun eigen regels. Dat is heel veel werk." 

Wie heeft recht op zo'n stookoliepremie? 

Wie tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023 minstens één levering van stookolie (of propaan) kreeg (of krijgt), kan aanspraak maken op de eenmalige premie. Die is te combineren met het sociaal tarief en met bijvoorbeeld de verwarmingspremie van 100 euro. 

Daarvoor moet je wel een aanvraag indienen bij de FOD Economie vóór 30 april. Dat kan online of per brief. Klik hier voor het aanvraagformulier voor een individuele woning, klik hier voor de aanvraag voor een gemeenschappelijke woning zoals een appartement. Meer details vind je op de site van de Overheidsdienst Economie.

Ook voor pelletkachels zou er een premie komen, maar daarvoor is het wettelijk kader nog niet vastgelegd. Een overzicht van de andere energiepremies van de federale overheid vind je hier

Meest gelezen