Veelbelovend kankeronderzoek in UZ Antwerpen: ziekenhuis bestrijdt tumoren met "flashtherapie" die gezond weefsel beter spaart

In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen wordt onderzoek gedaan naar de werking van flashtherapie, een nieuwe manier om tumoren te bestralen. "Met flashtherapie kunnen we een bestraling ultrasnel uitvoeren", legt radiotherapeut-oncoloog Piet Dirix uit bij radio2 in Antwerpen. "Dat lijkt het gezonde weefsel rond de tumor beter te sparen, en dat is veelbelovend." 

Radiotherapeut en oncoloog Piet Dirix werkt mee aan een onderzoek naar flashtherapie, een nieuwe manier van bestralen. Het onderzoek vindt plaats in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA), en zoekt uit of een supersonisch snelle bestraling het gezonde weefsel rond een tumor beter kan beschermen. 

"De hypothese is dat we door zo'n heel snelle en hoge dosis bestraling de zuurstof in de buurt van de bestraling volledig wegnemen, waardoor de gezonde organen minder gevoelig worden, terwijl de tumor nog altijd doelgericht aangevallen wordt", zegt Dirix.

Het onderzoek gebeurt in een bunker onder het UZA. "Bestralingsapparaten staan doorgaans half of volledig onder de grond", legt de dokter uit. "Dat is nodig om gezonde mensen in de buurt van de stralen weg te houden. Dat geldt nog in veel grotere mate voor het flashtherapie toestel, omdat het in heel korte tijd heel hoge dosissen geeft." 

"We moeten er ook regelmatig controles op doen, waardoor we het een kwartier of langer moeten aan laten staan en dan komen er zelfs dosissen vrij die we tot nu toe niet gewend waren."

We hopen vooral een verschil te kunnen maken voor mensen met een agressieve tumor, want zij hebben grote nood aan betere bestraling

Dokter Piet Dirix

Naast het onderzoekscentrum in het UZA zijn er wereldwijd nog andere centra bezig met het uittesten van de flashtherapie. "We doen dat op muisjes en ratten", zegt Dirix. "We houden ons daarbij strikt aan de richtlijnen. Die beestjes worden heel goed verzorgd en er wordt ook gewaakt over hun welzijn en welbevinden. We hopen vanaf 2024 de eerste studies op mensen te kunnen starten." 

Dokter Dirix is hoopvol, vooral voor mensen met bijvoorbeeld pancreas- of alvleeskliertumoren, of agressieve hersentumoren. "We hopen dat in die gevallen de resultaten even doeltreffend zijn als in het huidig preklinisch onderzoek, met grote dank aan de financiële steun van Kom op tegen Kanker", besluit hij.

Meest gelezen