archiefbeeld

"Pendelaars nemen voor het eerst in jaren opnieuw massaal de auto bij treinstaking", zegt Vlaams Verkeerscentrum

Rond Antwerpen was er een zeer drukke ochtendspits die langer duurde dan normaal. Dat had te maken met de mist, maar volgens het Vlaams Verkeerscentrum speelt de driedaagse treinstaking voor het eerst in jaren wellicht de meest bepalende rol. "Vroeger was het minder druk op de weg op zulke stakingsdagen. Drie dagen telewerken zien mensen blijkbaar niet zitten", zegt Peter Bruyninckx van het verkeerscentrum.

In de regio Antwerpen, en bij uitbreiding op de andere Vlaamse snelwegen, was er een bijzonder drukke ochtendspits. Vanuit de Kempen stonden er bijvoorbeeld lange files door een ongeval in Geel, richting Antwerpen. Het verkeer moest er over de pechstrook rijden en dat zorgde voor een zeer lange file op de E313. Dat ongeval is intussen opgelost en het verkeer lost zich geleidelijk aan op.

Naast het ongeval was het ook heel mistig vanmorgen, en voor het eerst in jaren speelde de treinstaking een bepalende rol. “De voorbije jaren en ook voor corona zagen we op dagen van treinstakingen dat er minder verkeersdrukte op de weg was”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum aan Radio2 in Antwerpen.

“Vandaag zien we het tegenovergestelde. Vermoedelijk heeft dat te maken met het feit dat de treinstaking drie dagen duurt. Drie dagen telewerken is voor veel mensen niet haalbaar en daardoor komt toch de reflex om in de auto te kruipen.”

Meest gelezen