Radio2

Vrouw uit Kuurne met MS die haar man verstikte blijft voorlopig in cel. "We moeten haar helpen, ze hoort niet thuis in gevangenis" 

De vrouw uit Kuurne die vorige week haar man verstikte, blijft voorlopig in de gevangenis. Dat heeft de raadkamer vanmorgen beslist. Alles wijst er op dat het koppel samen uit het leven wou stappen. Maar de vrouw overleefde. "Ze heeft MS en hoort niet thuis in de cel", zegt haar advocaat Patrick Arnou.

De Kuurnse heeft al 20 jaar de aandoening van het centrale zeunwstelsel multiple sclerose (MS) en zit in een rolstoel. Haar man was deels verlamd na een hersenbloeding vorig jaar. Het woog zwaar op hen dat ze niet meer voor elkaar konden zorgen. Alles wijst erop dat ze samen uit het leven wilden stappen. De vrouw verstikte haar man en alles wijst erop dat ze daarna zelf uit het leven wilde stappen, maar dat mislukte. De onderzoeksrechter besliste gisteren om de vrouw aan te houden voor moord. Vandaag heeft de rechter die aanhouding verlengd, ze blijft dus in de cel.

Naar een gesloten psychiatrische instelling

Haar advocaat Patrick Arnou reageert verbolgen. De gesloten psychiatrische afdeling van het ziekenhuis AZ Groeninge in Kortrijk stelde nog voor om de vrouw op te vangen. Maar de rechter weigerde en vanmorgen is dus zelfs beslist dat ze langer opgesloten blijft.

 "Onwaarschijnlijk", zegt meester Arnou. "Ze hoort niet thuis in de gevangenis. Want ze is geen gevaar voor de samenleving en wegvluchten kan ze gewoon niet. Want mijn client kan nauwelijks wandelen en zit in een rolstoel. Het enige wat de rechter heeft gezegd is dat de publieke opinie het niet zou pikken, dat iemand die nog maar pas is opgepakt voor het doden van haar echtgenoot, zou vrijkomen. Terwijl, wij willen ook niet dat ze vrijkomt. We hebben alleen gevraagd dat ze zou worden opgenomen in een gesloten afdeling van een kliniek."

Meest gelezen