AFP or licensors

Wit-Russische activiste Kolesnikova van de gevangenis naar intensieve zorg

In Wit-Rusland is Maria Kolesnikova om onbekende redenen van de gevangenis naar een ziekenhuis overgebracht, waar ze een operatie heeft ondergaan. Kolesnikova zat een celstraf uit van elf jaar voor haar rol in de organisatie van demonstraties tegen president Loekasjenko en zijn regering. 

Het nieuws komt van de vader van de 40-jarige Kolesnikova, van haar advocaat en van medestanders. Wat er precies gebeurd is, is onduidelijk. Klaarblijkelijk was ze al een tijdje overgeplaatst naar een strafcel in eenzame opsluiting. Nu is ze naar een ziekenhuis overgebracht in de oostelijke stad Homel. Haar vader omschrijft haar toestand als "zorgwekkend maar stabiel". Ze is ook geopereerd, maar wat die operatie inhield of waarom die nodig was, werd aan haar vader niet meegedeeld. De gevangenisdirectie geeft geen commentaar.

De advocaat van Kolesnikova zegt nog dat hij herhaaldelijk gevraagd had om zijn cliënte te mogen bezoeken in de cel, maar dat dit steeds geweigerd werd. Haar vader daarentegen had haar een maand geleden nog kunnen zien en toen maakte ze een energieke en opgewekte indruk. 

Paspoort verscheurd

Maria Kolesnikova was een boegbeeld van de protestdemonstraties die Wit-Rusland maandenlang in de greep hielden, na de verkiezingen in augustus 2020 waarbij Aleksandr Loekasjenko herverkozen werd als president. De oppositie, en ook regeringen in het Westen, verwierpen die uitslag als totaal onbetrouwbaar. Onder leiding van Svetlana Tichanovskaja, de belangrijkste kandidate van de oppositie, kwamen Wit-Russen massaal op straat, maar werden er ook massaal arrestaties verricht. 

Tichanovskaja vluchtte naar het buitenland. Kolesnikova werd, vreemd genoeg, door de veiligheidsdiensten naar de grens met Oekraïne gereden. De agenten wilden haar het land uitzetten, maar Kolesnikova verscheurde haar paspoort en liep terug het Wit-Russische grondgebied op om zich te laten arresteren. In september vorig jaar werd ze veroordeeld voor samenzwering en het bedreigen van de staatsveiligheid.

Meest gelezen