foto VRT NWS - links Vera Rogiest (100) en rechts haar opvolgster (93)

100-jarige Gentse in de bloemetjes gezet voor bijna halve eeuw vrijwilligerswerk in buurtcentrum

In dienstencentrum Ten Hove in Gent is Vera Rogiest verrast met bloemen en gebak om haar te bedanken voor haar bijna halve eeuw vrijwilligerswerk én om haar te huldigen als kranige eeuweling. Rogiest werd afgelopen zondag 100 jaar. Ze geeft al sinds 1975 naailes aan andere bezoekers. "Ik ga het wat rustiger aan doen, maar ik blijf wel komen voor de sfeer", lacht ze.  

Vera Rogiest kwam in 1975 voor de eerste keer in lokaal dienstencentrum Ten Hove in Gent terecht en is er blijven komen. Ze engageerde zich als lesgeefster snit- en naad en leerde er andere vrouwen de kneepjes van het vak. "Ons Vera is een fenomeen", zegt één van de leden van de naaigroep. "Ze vroeg ons wat we wilden maken en dan sneed ze de stoffen en vertelde ze wat we moesten doen. Toen ik begon, was ik nog vrij jong, maar kijk nu ben ik ook al wat ouder", lacht ze. 

Historische kostuums

De naaigroep zette onder leiding van Rogiest de kostuums in elkaar voor de Keizer Karelstoet. Dat is de traditionele parade die tijdens de Gentse Feesten plaats vindt om de historische vernedering te herdenken door Karel V. De Gentenaars moesten met stroppen rond de nek en blootsvoets door de stad lopen als straf voor hun pogingen om een revolutie te starten. Dat wordt elk jaar opnieuw geënsceneerd, in de kostuums van Rogiest en haar collega's.  Dat is niet alles. "Ze heeft voor de beste huizen gewerkt, ze maakte trouwkleren én ze ontwikkelde zelfs kostuums voor de opera", zegt een naaister. 

BEKIJK - Rogiest wordt gevierd in dienstencentrum Ten Hove in Gent:

Videospeler inladen...

De verrassing met taart en cake had Rogiest niet verwacht. In het woonzorgcentrum waar ze verblijft, was er afgelopen zondag, op haar verjaardag al een feest. "Ik dacht dat het daar super was maar hier is het nog beter", lacht ze. Haar geheim is misschien wel bewegen. Ze volgt nog altijd lessen historische dans. En, voldoende lachen. "Sorry, I only speak English", zegt ze als we haar een eerste keer aanspreken, waarop ze in een schaterlach uitbarst. 

foto VRT NWS

Groep vriendinnen

Rogiest heeft recent de fakkel voor de lessen doorgegeven. "Ik kan het zelf amper geloven dat ik hier al bijna 50 jaar over de vloer kom", zegt ze. Ze wordt vervangen door een andere kranige dame die intussen ook al 93 is. "We zijn intussen allemaal oud, het maakt niet zoveel uit. We volgen les samen maar eigenlijk zijn we vooral een groep vriendinnen", reageert haar opvolgster. Rogiest blijft deelnemen. "Ik ben er nog graag bij voor de sfeer." 

Meest gelezen