Foto: ZNA

Alle bedden Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen bezet door RSV-piek

In het Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen zijn alle bedden bezet, voornamelijk door kinderen die besmet zijn met de luchtwegeninfectie RSV. Het is de eerste keer dat er opnieuw zo’n felle piek is van het RSV-virus sinds de coronacrisis.

In het Koningin Paola Kinderziekenhuis van ZNA zijn alle bedden volzet. Het ziekenhuis heeft 34 bedden op pediatrie en zes bedden op intensieve zorg. “Elke dag zijn er natuurlijk ontslagen en nieuwe opnames, maar die worden telkens afgewisseld”, zegt kinderarts Ellen Peeters. Daarom moet de afdeling vandaag transfers van andere ziekenhuizen weigeren. “We krijgen ook aanvragen vanuit andere ziekenhuizen, maar die moeten we beperken omdat we zelfs voor de kinderen die zich bij ons aanmelden niet voldoende plek hebben.”

We merken dat kinderen vaker ziek worden door de lange isolatieperiode
Ellen Peeters, kinderarts in Koningin Paola Kinderziekenhuis van ZNA

Als de winter zijn intrede doet, is er traditioneel een toenemend aantal aandoeningen van de luchtwegen, maar sinds corona is het weer de eerste keer dat zo’n felle piek zich voordoet. “Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek naar verricht, maar we merken wel dat door de lange isolatieperiode kinderen die tijdens de corona geboren zijn vaker ziek worden. Dat komt omdat ze niet naar school of kinderdagverblijven moesten omdat de ouders thuis waren. Zo hebben ze minder contact met andere kinderen gehad.”

De kinderarts roept nu vooral op om kinderen met symptomen thuis te houden. “Kinderen onder de drie maanden oud kan je best niet naar de kinderopvang brengen als ze symptomen hebben van hoesten, kortademigheid of koorts, en probeer ze ook weg te houden van familie of -babybezoeken”, zegt ze. "Daarnaast moet je zeker contact opnemen met een arts als je ongerust bent."

Meest gelezen