Amerikaanse Senaat neemt wet aan die homohuwelijk beschermt in heel het land

De Amerikaanse Senaat heeft met 61 stemmen versus 36, een wet aangenomen die in het hele land het homohuwelijk moet beschermen, uit vrees dat het Hooggerechtshof op dit punt de klok zou terugdraaien. "Liefde is liefde en Amerikanen moeten kunnen trouwen met de persoon van wie ze houden", reageerde de Amerikaanse president Joe Biden op de stemming.

Het is nu aan het Huis van Afgevaardigden, dat in juli al een vergelijkbare tekst goedkeurde, om opnieuw te stemmen over de gewijzigde wet. Verwacht wordt dat dit slechts een formaliteit is. Vervolgens zal Joe Biden de tekst ondertekenen.

De federale wet dwingt geen enkele Amerikaanse staat om paren van hetzelfde geslacht te laten trouwen, maar verplicht de staten wel om alle huwelijken te erkennen die legaal in een andere staat gesloten zijn. Ze beschermt ook de reeds bestaande huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht en geldt eveneens voor interraciale koppels.

Roe v. Wade

Mensen van hetzelfde geslacht hebben sinds 2015 landelijk het recht om te trouwen in de Verenigde Staten, "maar na het afschaffen van Roe v. Wade (het recht op abortus, red.) werd gevreesd dat het Hooggerechtshof ook het recht op homohuwelijk zou terugdraaien", duidt Amerikacorrespondent Björn Soenens. 

Opperrechter Clarence Thomas had dat ook al opgeworpen als mogelijkheid nadat het hof het landelijk abortusrecht vernietigde. Het Hooggerechtshof wordt gedomineerd door conservatieve rechters.

"Men dacht dat het Hooggerechtshof het abortusrecht destijds verankerd had en dat het voor eeuwig in de boeken zou staan, maar door de jaren heen krijgt het Hooggerechtshof een nieuwe samenstelling en interpreteert die het recht op een andere manier", duidt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Omdat het abortusrecht al landelijk werd afgeschaft, vreesde men nu ook dat het homohuwelijk niet meer zou erkend worden."

Toegevingen

Om de federale wet door de Senaat te krijgen hadden de Democraten, die voor waren, ook 10 Republikeinse - de facto conservatieve - stemmen nodig. "Ze hebben er uiteindelijk 12 gekregen, maar daarvoor hebben de Republikeinen wel een toegeving gekregen", weet Soenens. 

"In de wet staat ook dat religieuze organisaties niet verplicht zijn om diensten te verlenen voor de viering van zo'n homohuwelijk. Die toegeving heeft enkele conservatieve senatoren over de streep getrokken."

Bij de Amerikaanse bevolking zelf is er overigens nog weinig taboe rond het homohuwelijk, vertelt Soenens. "Er zijn zeer conservatieve religieuze organisaties die er nog tegen zijn, maar de meerderheid van de publieke opinie is er al meer dan 10 jaar van overtuigd dat het homohuwelijk moet kunnen."

Meest gelezen