Copyright Belga in recycleerbedrijf

Te grote dozen van webshops en kleine shampooflesjes op hotel? Europa gaat strijd aan met verpakkingsafval

De Europese Commissie wil komaf maken met niet-milieuvriendelijke verpakkingen. Door verpakkingen te beperken, te hergebruiken en te recycleren, wil Europa de verpakkingsafvalberg met 15 procent doen slinken tegen 2040.

Elke Europeaan genereert jaarlijks zo'n 180 kg aan verpakkingsafval. Door verpakkingen te hergebruiken en te recycleren, wil Europa die hoeveelheid met zo'n 15 procent verminderen tegen 2040. 

"De manier waarop producten verpakt worden, kan veel beter" zegt Europees Commissaris Frans Timmermans. "Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je bestelt iets online en het product komt toe in een veel te grote doos die half leeg is. Dat is echt onnodig en beschadigt het milieu."

Tegen 2040 zullen de meeste koffies die je koopt om onderweg uit te drinken, geserveerd moeten worden in een herbruikbare kop of een kop die we zelf meenemen
Frans Timmermans, Europees Commissaris

Daarom wil de Europese Commissie te grote dozen van webshops verbieden, net als wegwerpverpakkingen voor groenten en fruit. Maar ook wegwerpverpakkingen van drank en voedsel dat in een café of restaurant geconsumeerd wordt, zullen niet meer kunnen. Net als de kleine flesjes met shampoo en douchegel in een hotel.

Daarnaast zullen bedrijven een deel hun producten aan de consument moeten aanbieden in verpakkingen die herbruikbaar of hervulbaar zijn. Denk aan takeaway maaltijden en drankjes. "Tegen 2040 zullen de meeste koffies die je koopt om onderweg uit te drinken, geserveerd moeten worden in een herbruikbare kop of een kop die we zelf meenemen", zegt Timmermans.

"Dat is nodig want uit een groeiende afvalberg krijgen we niet alles gerecycleerd. Herbruikbare verpakkingen en een goed functionerend systeem van hergebruik zijn beter voor het milieu."

Label

Elke verpakking moet ook op zo'n manier geproduceerd zijn dat die makkelijk te recycleren is. Bovendien moet die zoveel mogelijk gemaakt zijn van gerecycleerd materiaal. Elk stuk verpakking zal een label krijgen dat duidelijk moet maken in welke afvalstroom die terecht moet komen.

Het gaat om een voorstel van de Commissie dat nu zal besproken worden in het Europees Parlement.

Meest gelezen