Jack Ma (of Ma Yun) foto 2017

Financial Times: "Chinese miljardair en criticus Jack Ma opgedoken in Tokio"

De voormalige topman van de Chinese e-commercegigant Alibaba, Jack Ma, zou al zes maanden in de Japanse hoofdstad Tokio leven. Dat schrijft de krant Financial Times. Jack Ma verdween eind 2020 van de radar, na kritische uitspraken over de Chinese autoriteiten.

De miljardair Jack Ma zou de voorbije zes maanden samen met zijn gezin zijn ondergedoken in de Japanse hoofdstad Tokio. Daar leidt hij volgens de Financial Times een leven in de schaduw. Hij zou zelden in het publiek verschijnen en alleen enkele privéclubs, kuuroorden en ski-oorden bezoeken. Over de mysterieuze verdwijning van Jack Ma wordt al sinds eind 2020 gespeculeerd. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Tot voor zijn verdwijning was Jack Ma de rijkste Chinees. De oprichter en topman van het e-commercebedrijf Alibaba had een vermogen van meer dan 50 miljard euro. Dat vermogen had de excentrieke leerkracht Engels opgebouwd in tien jaar tijd, door zijn Chinese versie van Amazon, eBay en andere e-commercebedrijven uit te bouwen tot een wereldspeler. 

Jack Ma was tegelijk de meest uitgesproken criticus van de Chinese regelgevende overheidsdiensten die de grote technologiebedrijven naar hun hand wilden zetten. Volgens hem hielden ze vernieuwing tegen: "Een luchthaven regel je niet op de manier waarop je een treinstation beheert", zei hij op een top in Shanghai in oktober 2020, "we kunnen niet de toekomst regelen met de middelen van het verleden." 

We kunnen de toekomst niet regelen met de middelen van het verleden

Jack Ma

Zijn commentaar viel niet in goede aarde bij de Chinese president Xi Jinping en Ma verdween zeker drie maanden onder de radar. Zijn bedrijfsactiviteiten werden aan banden gelegd. In enkele maanden tijd was zijn vermogen met de helft gekrompen.

Waar was Ma?

De media hebben de voorbije maanden proberen uit te zoeken waar Jack Ma zich ophield. Er verscheen alleen een korte videoclip op het internet. Ma werd ook wel eens gespot op zijn superjacht, toen hij het Spaanse eiland Mallorca verliet. Nu zou hij dus volgens de anonieme bronnen van de Financial Times een rustig leven leiden in Tokio. Hij zou ook geregeld reizen maken naar de Verenigde Staten en naar Israël. Maar zelf heeft de Chinese zakenman het nieuws nog niet bevestigd of ontkend. 

Meest gelezen