Acht crèches van Rheia sluiten in Limburg: zo'n 200 kinderen moeten op zoek naar andere plek

De 8 vestigingen van de crèches van de vzw Rheia in Lommel, Pelt, Hechtel-Eksel, Lanaken en Hasselt sluiten, onder meer omdat ze in financiële problemen zitten. Daardoor hebben zo'n 200 kinderen geen opvang meer. 

Er was al maanden onduidelijkheid over de toekomst van de acht kinderdagverblijven van de vzw's Rheia en Hera. De vzw's baten vier kinderdagverblijven in Lommel uit en ook nog vier in Hasselt, Lanaken, Pelt en Hechtel-Eksel. De vzw's zitten ondermeer in financiële problemen en nu is er beslist dat al de acht vestigingen vanaf morgen dicht gaan. Afgelopen nacht kregen alle ouders een mail met de mededeling dat de opvang stopgezet wordt vanaf 1 december.

BEKIJK - De historiek van de organisatie is er eentje van overnames, schuldenopbouw en juridische problemen:

Videospeler inladen...

We hebben zijn tutje en knuffel al mee naar huis gekregen

Mama Kim

In Lommel kregen enkele ouders gisteren al de boodschap mee dat hun kind vandaag voor de laatste keer naar de opvang kan komen: "De begeleidsters hebben gisteren aan ons verteld dat het vandaag de laatste dag is dat ons zoontje naar de crèche kan komen en dat het dan stopt", zegt mama Kim Schuurmans, die haar zoontje naar 't Oogappeltje stuurt. "We hebben de spulletjes al meegekregen, zoals zijn tutje en knuffel. We gaan hem vanmiddag ophalen en dan stopt het verhaal hier."

Extra opvangplaatsen zoeken

Het Agentschap Opgroeien bevestigt dat de vergunningen van alle vestigingen van Rheia vzw en Hera vzw worden geschorst. Aanvankelijk was er sprake van dat de vestiging in Lanaken niet zou worden geschorst, maar dat bericht blijkt niet te kloppen. Schepen van Kinderopvang Christel Gorissen (Vooruit) bevestigt aan onze redactie dat ook deze crèche is geschorst.

Door de schorsingen komen subsidies vrij waarmee andere opvangplaatsen gezocht kunnen worden. "Wij zijn in overleg met andere opvanginitiatieven om bijkomende plaatsen vrij te maken", zegt schepen Nancy Bleys (CD&V), "zowel in bestaande vestigingen als bij nieuwe initiatieven in Lommel." 

In Lommel zijn er 4 vestigingen van de vzw's Rheia en Hera. Er zal voor zo'n 90 kinderen een oplossing moeten worden gezocht: "Sommigen hebben al een alternatief gevonden, maar het blijft een aanzienlijk aantal", gaat schepen Bleys verder. "En ook in de buurgemeenten Pelt en Hechtel-Eksel is er telkens een vestiging die moet sluiten, dus het heeft een impact op heel de regio."

Infovergadering

Vanavond is er nog een infovergadering voor alle ouders. "Wij hopen daar te horen dat er een soort van noodopvang georganiseerd zal worden", gaat Kim Schuurmans verder, "want eigenlijk weten we daar nog niets over. We zijn benieuwd wat het vervolg zal zijn, want op dit moment hebben we geen opvang voor ons zoontje."

Meest gelezen