Radio2

Hotels in Diegem richten samen buurtinformatienetwerk op en gaan nauwer samenwerken met politie

De hotelzone van Diegem krijgt een eigen Buurtinformatienetwerk (BIN). Hotels kunnen verdacht gedrag op die manier sneller melden bij de politie. Die deelt dan op haar beurt de belangrijke meldingen met de andere hotels uit het netwerk. Het is de bedoeling om hotelcriminaliteit efficiënter te bestrijden.

De politiezone VIMA (Vilvoorde-Machelen) merkte begin dit jaar op dat de criminaliteit in de hotelzone Diegem opnieuw begon te stijgen. Daarom werd beslist om een BIN op te richten. De hotels zijn alvast voorstander: van de vijftien hotels op het grondgebied, zijn er negen meteen ingestapt.

Het grote verschil met een gewoon BIN, is dat het niet de inwoners, maar de hoteluitbater of -medewerkers zijn die een oogje in het zeil houden. “Tijdens de werkuren kunnen ze dan op de hoogte gesteld worden van verdachte handelingen die zich in de buurt voordoen”, legt politiewoordvoerder Catherine Bodet uit.

Weinig sociale controle

Het BIN is specifiek gericht op de hotelzone Diegem, maar ook hotels buiten de zone mogen zich aansluiten, zegt Bodet. “De focus ligt op Diegem omdat het een gebied is waar geen woningen staan. Daardoor ligt de sociale controle sowieso lager. De hotels bevinden zich ook op wandelafstand van elkaar.” Bovendien liggen de hotels vlak bij de luchthaven van Zaventem. “Dat trekt bepaalde vormen van criminaliteit aan, bijvoorbeeld diefstal van bagage uit de lobby. Soms wordt er ook ingebroken in voertuigen van mensen die enkele dagen naar het buitenland zijn.”

Daarnaast spreken slachtoffers vaak geen Nederlands, Frans of Engels, legt Bodet uit. “Soms moeten ze ook een vlucht halen, waardoor ze minder snel geneigd zijn om een aangifte te doen. Met dit buurtinformatienetwerk zullen we dit allemaal beter kunnen aanpakken.”

Meest gelezen