Copyright Stijn Swinnen

Inwoners in ruime regio Brugge zetten 20 procent minder restafval buiten sinds nieuwe PMD-zak

In de streek rond Brugge en Blankenberge wordt 20 procent minder restafval buiten gezet in vergelijking met een jaar geleden. Dat zegt afvalintercommunale IVBO die het afval ophaalt in 9 steden en gemeenten in de streek van Brugge. "Maar het is niet zo dat er veel minder restafval is", zegt  Jan Geeraert van IVBO. "Sinds de invoering van de nieuwe PMD-zak en een afzonderlijke zak voor groenten-, fruit- en tuinafval wordt er gewoon veel beter gesorteerd."

De opmerkelijke daling zou grotendeels te danken zijn aan de invoering van de nieuwe PMD-zak, waar meer soorten kunststof in mogen dan vroeger. Een jaar geleden introduceerde afvalbedrijf IVBO naast de PMD-zak ook een afzonderlijke zak voor Groenten- fruit- en tuinafval. "Daardoor zien we dat mensen hun restafval een stuk beter sorteren", zegt Jan Geeraert van afvalbedrijf IVBO.

"We zijn zeer tevreden met deze cijfers", klinkt het verder bij IVBO. "Daar waar onze regio vroeger een rode vlek op de kaart was, kleurt ze nu groen. Dat was ook nodig, want we hebben de ambitie om naar een gemiddelde van 100 kilogram afval per inwoner te gaan. Er is ook nog ruimte voor verbetering. Zo is uit een sorteeranalyse gebleken dat een restafvalzak gemiddeld nog 10 procent afval bevat die in de PMD-zak of bij het papier en karton thuishoort. De opdracht is duidelijk: nog beter sorteren."

Meest gelezen