Kinderen doen aan kwispellezen in Hasselt: “Honden geven geen commentaar”

In de bibliotheek van Hasselt mochten kinderen vandaag voorlezen aan enkele honden van de Blindengeleidehondenschool van Genk. De bedoeling was om kinderen te motiveren om meer te lezen. Honden zouden daarbij helpen, omdat ze aandachtig luisteren en geen commentaar geven. Dat verlaagt de druk om te presteren bij de kinderen. 

In de bibliotheek van Hasselt konden enkele kinderen vandaag kwispellezen. Dat is voorlezen aan een hond. Om aan voldoende kwispelstaarten te komen, werd de Blindengeleidenhondenschool van Genk ingeschakeld. Voor sommige kinderen is voorlezen soms moeilijk en stresserend, en voorlezen aan een lieve en aandachtig luisterende hond kan dan bijzonder motiverend werken. Het zelfvertrouwen van de kinderen neemt op die manier toe en dat geldt ook voor hun leesvaardigheid. 

"Wij vinden het bijzonder belangrijk dat kinderen gestimuleerd en gemotiveerd worden om te lezen. Kinderen vinden het vaak moeilijk om voor te lezen in een groep, want ze worden niet graag verbeterd en jagen zich snel op", zegt Habib El Ouakili (RoodGroen+), schepen van onderwijs en bibliotheek. "Een hond kan alleen maar luisteren en straalt rust uit. Het is de ideale oplossing." In de bibliotheek waren twee honden aanwezig, met begeleiders. Zij genoten enkele uren van de verhaaltjes die de kinderen voorlazen. 

Meest gelezen