Peter Reekmans

Kontich gaat snelheid in hele wijken controleren met netwerk van camera's voor trajectcontrole

Kontich gaat volgend jaar de snelheid in hele wijken controleren met de hulp van camera's die nummerplaten herkennen. Normaal verloopt een trajectcontrole tussen 2 camera's over een bepaalde afstand. Hier zal de gemeente verschillende camera's met elkaar verbinden rond een wijk. Vanaf januari gaat de gemeente snelheidsboetes ook zelf innen via de GAS-wetgeving. 

Vanaf januari gaat de gemeente Kontich zelf snelheidsovertredingen beboeten. Gemeenten kunnen dat sinds bijna 2 jaar, met GAS-boetes, als de overtredingen gebeuren in zones 30 of 50 en als er niet meer dan 20 kilometer per uur te snel gereden wordt. "Dat geld komt dan naar de gemeente en kunnen we opnieuw investeren in verkeersveiligheid of het heraanleggen van straten", zegt burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA). 

"De controles zullen eerst gebeuren met flitscamera's van de politie zelf. Daarna gaan we er ook extra huren. Het sluitstuk is dat we trajectcontroles willen invoeren. En dat wordt wel bijzonder, denk ik, want we gaan ANPR-schilden leggen rond schoolomgevingen en dichtbevolkte wijken."

Wanneer je dan een camera passeert, kan je niet meer ontsnappen aan de trajectcontrole door een zijstraat te nemen bijvoorbeeld

Bart Seldeslachts (N-VA), burgemeester van Kontich

ANPR-camera's kunnen nummerplaten herkennen en worden onder meer ingezet om de snelheid over langere afstand te meten, de zogenoemde trajectcontroles. In Kontich willen ze een stap verder gaan. "We gaan niet gewoon twee camera's met elkaar verbinden op één traject, maar we gaan verschillende camera's met elkaar verbinden. Wanneer je dan een camera passeert, kan je niet meer ontsnappen aan de trajectcontrole door een zijstraat te nemen bijvoorbeeld. Je rijdt dus niet meer alleen van camera A naar camera B, maar eventueel ook naar camera C of camera D. Zo willen we woonkernen rond de scholen gaan beveiligen."

Altenawijk

De gemeente hoopt ermee te starten in de tweede helft van volgend jaar. "We willen graag alle schoolomgevingen doen, maar we zullen stap voor stap moeten gaan. Het gaat om een investering van bijna een miljoen. We willen een volledig schild rond de Altenawijk en de scholen die daar zijn. Op twee andere plaatsen zullen we al een aantal camera's plaatsen, maar nog niet het volledige schild. Die zullen dan hopelijk in 2024 volgen."

Meest gelezen