Lufthansa betaalt torenhoge schadevergoedingen na incident met Joodse passagiers, totaalbedrag zou oplopen tot bijna 3 miljoen dollar

Lufthansa heeft schadevergoedingen betaald na een controversieel incident waarbij Joodse passagiers niet werden toegelaten aan boord van een vliegtuig, zo bevestigt de Duitse luchtvaartmaatschappij. Het zou gaan om 21.000 dollar per persoon of 2,7 miljoen dollar in totaal.

Het incident dateert van een half jaar geleden. Op 4 mei zou een groep passagiers de regels over mondmaskers niet gevolgd hebben op een vlucht tussen New York en Frankfurt. Het boordpersoneel zou meermaals gevraagd hebben om een mondmasker correct te dragen, maar de passagiers wilden niet luisteren. Een groot deel van die passagiers moest in Frankfurt overstappen op een vlucht naar Boedapest.

Er werd beslist dat de passagiers in kwestie niet toegelaten zouden worden op hun volgende vlucht, om nieuwe problemen te voorkomen. Echter: de groep passagiers in kwestie zouden orthodoxe joden geweest zijn, en uiteindelijk werden alle passagiers die er "Joods uitzagen" of een Joods klinkende naam hadden geweigerd op de vlucht naar Boedapest.

Ook heel wat passagiers die niets met het incident te maken hadden, mochten dus niet op het vliegtuig stappen, puur op basis van hun naam of uiterlijk. Binnen de kortste keren deden ook filmpjes van het incident de ronde. Daarin zie je hoe aangekondigd wordt dat een grote groep passagiers niet zal mogen meevliegen naar Boedapest, "jullie weten waarom". (Lees verder onder de video.)

BEKIJK - Een grote groep passagiers wordt geweigerd:

Videospeler inladen...

Een Duitse luchtvaartmaatschappij en de Duitse politie die zeer zichtbaar Joodse mensen discrimineren, dat ligt bijzonder gevoelig. Lufthansa stuurde snel een statement de wereld in waarin het bedrijf beloofde het incident "grondig te onderzoeken" en "alle vormen van discriminatie" scherp veroordeelde. Daarmee ging het stof echter niet liggen. Lufthansa CEO Carsten Spohr heeft zich uiteindelijk persoonlijk geëxcuseerd en ging ook gesprekken aan met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap over antisemitisme.

Torenhoge schadevergoedingen voor gedupeerde passagiers

De luchtvaartblog Dansdeals, die het verhaal oorspronkelijk naar buiten bracht, schrijft nu dat Lufthansa torenhoge schadevergoedingen zou hebben betaald aan de gedupeerde passagiers. Volgens de website zou het gaan om 21.000 dollar (meer dan 20.000 euro) per passagier. In totaal gaat het om een 130-tal passagiers, dus dat zou betekenen dat Lufthansa 2,7 miljoen euro aan schadevergoedingen op tafel legt.

De luchtvaartmaatschappij wil de bedragen niet bevestigen maar heeft wel een statement gegeven aan het Joodse mediabedrijf JTA waarin Lufthansa bevestigt dat er schadevergoedingen zijn uitbetaald.

Meest gelezen