AFP or licensors

Man uit Maaseik beweert gebeten te zijn door wolf, volgens experten onmogelijk: "Je zou hand kwijt zijn"

Een inwoner van Maaseik beweert dat hij tijdens een wandeling in de hand gebeten is door een wolf. Experten van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) zijn ter plaatse geweest voor onderzoek en besluiten dat het geen aanval van een wolf geweest kan zijn. 

Enkele weken geleden, tijdens een wandeling, is een man uit Maaseik gebeten. Zelf zegt hij dat het om een wolf ging. De man heeft het incident gemeld, onder meer aan burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD). Die heeft toen het protocol "probleemwolf" opgestart, zo meldde hij gisteren op zijn eigen facebookpagina.

Wolvenexperten van het INBO en ANB zijn ter plaatse geweest. Ze hebben met de wandelaar gesproken en hebben ook de plek bezocht waar de man zegt dat hij gebeten is.  "De bevindingen waren dat het geen wolvenaanval kan zijn", zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel van ANB. 

Als een wolf werkelijk een offensieve aanval uitvoert, dan ben je gewoon je hand kwijt 

Denaeghel geeft ook enkele voorbeelden: "De aard van de verwonding stemde totaal niet overeen met een offensieve wolvenaanval. Het gaat hier om twee prikjes in de hand van de man, maar als een wolf echt een offensieve aanval uitvoert, dan ben je je hand kwijt. Het was ook op een locatie waar nog nooit een wolf is gesignaleerd. Ook hoe hij de aanval beschreef, een aanval vanuit een struik, wolven doen dat niet."

Geen aanwijzingen dat er in Limburg probleemwolf is

Omdat er in Maaseik en omgeving de laatste tijd enkele waarnemingen gemeld zijn van wolven, roept burgemeester Tollenaere intussen zijn inwoners op om voorzichtig te zijn als ze gaan wandelen. 

Denaeghel begrijpt ook dat mensen ongerust zijn. "De wolven zwerven nu inderdaad wel rond, maar tot nu toe hebben we geen enkele melding van wolven in Limburg die actief mensen gaan benaderen. Ze zijn nog altijd schuw."

Het "Roodkapje-effect": waarom we er te snel van uitgaan dat een wolf een mens heeft gebeten. Beluister onze podcast "Het kwartier":

Meest gelezen