Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

"Geen plaats voor racisme": paleismedewerker en meter van prins William stapt op na haar "onaanvaardbare opmerking" tegen zwarte vrouw

Een medewerker van Buckingham Palace, lady Susan Hussey, heeft ontslag genomen. De hofdame van wijlen Queen Elizabeth én de meter van prins William doet dat omdat ze "betreurenswaardige en onaanvaardbare" opmerkingen zou hebben gemaakt tegen Ngozi Fulani, een zwarte gast op een event van de Britse koningin Camilla.

Ngozi Fulani is de CEO van Sistah_Space, een organisatie die vrouwen van Afrikaanse en Caribische afkomst in het hele Verenigd Koninkrijk ondersteunt die slachtoffer zijn geweest van huiselijk en seksueel misbruik. 

Samen met 300 andere gasten was ze uitgenodigd op Buckingham Palace voor een evenement over huiselijk geweld. De bijeenkomst was georganiseerd door de Britse koningin Camilla, die waarschuwde voor een "wereldwijde pandemie van geweld tegen vrouwen".

Gemengde gevoelens

Ook aanwezig was lady Susan Hussey (83), de voormalige hofdame van wijlen Queen Elizabeth en de meter van prins William. Over de ontmoeting met haar had Fulani weinig goeds te zeggen. Op Twitter schrijft ze dat ze gemengde gevoelens bij haar bezoek aan Buckingham Palace. "Tien minuten nadat ik was aangekomen kwam een medewerker, lady SH, naar me toe en deed ze mijn haar uit de weg om mijn naambadge te zien."

Bij de tweet voegt ze een transcript toe van het daaropvolgende gesprek. Daarin staat dat Hussey haar, nadat ze al had gezegd dat ze Brits was, vroeg "waar ze écht vandaan kwam", "vanwaar haar mensen komen" en "wanneer ze hier voor het eerst is gekomen". "De rest van de avond is een waas", schrijft ze erbij.

Mandu Reid, de leider van de Women’s Equality Party, was bij het gesprek. Volgens haar waren de vragen "beledigend en racistisch". "We waren op een evenement dat verondersteld werd ons werk te vieren", schrijft Reid op Twitter. "Voor mensen zoals lady SH zullen mensen zoals wij hier nooit echt thuishoren."

Geen plaats voor racisme in onze samenleving

woordvoerder prins William

Een woordvoerder van Buckingham Palace erkent het incident en zegt dat het paleis de situatie "uiterst serieus" neemt. "Er zijn onaanvaardbare en zeer betreurenswaardige opmerkingen gemaakt. We hebben contact opgenomen met Ngozi Fulani over deze kwestie en nodigen haar uit om alle elementen van haar ervaring persoonlijk te bespreken als ze dat wenst."

"In de tussentijd wil de betrokkene haar oprechte verontschuldigingen aanbieden voor het veroorzaakte leed. Ze heeft zich met onmiddellijke ingang teruggetrokken uit haar erefunctie."

Een woordvoerder van prins William zegt dat "er geen plaats is voor racisme in onze samenleving". "De opmerkingen waren onaanvaardbaar, en het is terecht dat de persoon in kwestie met onmiddellijke ingang een stap opzij heeft gezet."

Meest gelezen