De vijver in het stadspark in een periode dat die helemaal droog stond.

Natuurpunt wil moeraszone in vijver Antwerps stadspark, tegen overlast van goudvissen: "Die vreten waterplanten en eitjes van amfibieën op"

Natuurpunt wil dat er een moeraszone komt in de vijver van het stadspark in Antwerpen, om de overlast van goudvissen in te perken. Die eten planten en andere dieren op. In de moeraszone kunnen de goudvissen niet komen. Zo kunnen ook andere dieren, zoals libellen, kikkers en salamanders, er leven.

Natuurpunt wil graag een moeraszone aanleggen in het midden van de vijver van het stadspark in Antwerpen. Zo willen ze de overlast van goudvissen tegengaan. Volgens Natuurpunt worden die daar uitgezet door joden. "Ze doen dat voor Rosj Hasjana, een feest", legt Koen Van Keer van Nauurpunt Antwerpen-Stad uit. "Dan moeten ze hun zonden symbolisch wegwerpen in water, maar dat moet leven bevatten. Volgens de traditionele interpretatie betekent dat dat er vissen moeten inzitten. Maar die goudvissen zijn heel schadelijk. Die vreten alle waterplanten, maar ook insectenlarven en eitjes van amfibieën op. Daarom willen we een zone, waar die vissen niet kunnen komen."

De vissen verdwenen toen de vijver droogviel. Toen er daarna weer wat water inkwam, gingen we van 2 naar 30 soorten libellen

Koen Van Keer, Natuurpunt Antwerpen-Stad

Gisteren maakte de stad bekend dat ze een waternet zal aanleggen, waardoor het waterpeil in de vijver de komende jaren weer zal stijgen. De laatste jaren kwam die soms zelfs droog te staan. 

"De vissen verdwenen toen de vijver droogviel. Toen er daarna weer wat water in kwam, zagen we een explosie van leven. Van 2 soorten libellen zijn we naar 30 gegaan, alleen omdat er geen vissen in de vijver zaten. Daarom willen we dus een ondiepe zone, waar de vissen niet kunnen komen. Daar is dan alle ander leven mogelijk. Zo hopen we op termijn ook salamanders, kikkers en interessante waterplanten aan te trekken."

Compromis

Natuurpunt begrijpt dat de stad het grondwaterpeil weer in orde wil brengen met dit waternet. Als het te laag zakt, dreigt er ook meer brak water van de Schelde in de grond te dringen. Dan komt er meer zout in, wat ook niet goed is voor planten en dieren. "Daarom dat we naar een compromis hebben gezocht en dat we vragen om in enkele zones het waterpeil laag te houden. Ik denk dat de stad ook wel inziet dat die vijver niet alleen een esthetische waarde heeft, maar ook een ecologisch nut."

Meest gelezen