Politievoertuigen voeren de bewaking op aan de poorten van de Tsinghua Universiteit in Peking.
Yomiuri

Opnieuw rellen tegen strenge coronamaatregelen in de Zuid-Chinese steden Guangzhou en Shenzhen

In de Zuid-Chinese industriestad Guangzhou is het tot zware rellen gekomen tussen de politie en mensen die de strenge coronamaatregelen beu zijn. De lokale overheid heeft die maatregelen intussen afgezwakt om het protest te ontmoedigen. Ook in andere Chinese steden is opnieuw betoogd tegen het strakke zero-covidbeleid van de Chinese regering.

Vanochtend kondigde de overheid van Guangzhou de opheffing aan van de coronabeperkingen in grote delen van de stad. Volgens getuigen zijn de veiligheidsdiensten die mensen dwongen in hun appartement te blijven, uit het zicht verdwenen. Er zou ook een einde komen aan het massale testen van mensen.

De versoepeling van de maatregelen volgt op een nacht van ernstige rellen in bepaalde wijken in Guangzhou. De politie poogde beschermd door speciale pakken en plasticschilden de controle te herwinnen over de straten, maar werd op veel plaatsen bekogeld met projectielen en verdreven. 

Gisteren waren er in Guangzhou meer dan 7.000 besmettingen vastgesteld en de stad blijft op het vlak van besmetting zwaar getroffen. Ook in andere steden was er opnieuw protest, zij het rustiger en op kleinere schaal. Ook daar zijn strakke coronamaatregelen onder druk van de volkswoede afgezwakt.

BEKIJK - In verschillende steden stuurt de overheid nu de studenten vervroegd naar huis voor Chinees Nieuwjaar, om protest op studentencampussen te breken:

Videospeler inladen...

De voorbije dagen was het tot protest gekomen in een twintigtal steden in China. Dat was het geval in Urumqi, een stad in Centraal-Azië waar een tiental mensen omgekomen is in een brand terwijl die volgens omstaanders gered hadden kunnen worden als de strakke coronabeperkingen niet van kracht waren geweest. Dat heeft dan weer tot solidair protest geleid in steden als Shanghai, Wuhan en de hoofdstad Peking. Ook in de grote Foxconn-fabriek in Zhengzhou waar iPhones voor Apple worden gemaakt, is het tot zware onrust gekomen.

In veel steden zijn er meldingen dat de politie poogt om de betogers te identificeren en op te pakken. Mensen worden aangeraden om hun buren of kennissen die hebben deelgenomen aan demonstraties, te verraden. Ook eist de politie op tal van plaatsen telefoons van voorbijgangers op. 

Guangzhou in het zuiden van China bleek echter het brandpunt van het protest, het grootste sinds het aan de macht komen van de communistische leider Xi Jinping acht jaar geleden. Guangzhou is al eeuwen de belangrijkste economische stad in het zuiden van China en er wonen bijna 19 miljoen mensen. Ook in de belangrijke economische stad Shenzhen, vlakbij de demarcatielijn met Hongkong, waren er protesten.

Het protest in China heeft tot sympathiebetogingen geleid in Hongkong en in het Westen. Onder meer Canada en de Verenigde Staten hebben de Chinese overheid gewaarschuwd om geen geweld te gebruiken tegen vreedzame betogers. 

Meest gelezen