Spontane staking bij distributiecentrum van Decathlon in Willebroek: "Inhouden van premie deed emmer overlopen" 

In het distributiecentrum van sportketen Decathlon in Willebroek heeft zowat de helft van de ochtendploeg het werk spontaan neergelegd.  Daarna is ook het grootste deel van de dagploeg niet aan het werk gegaan. Volgens de vakbonden is er al langer onrust en is er te weinig sociaal overleg. Recent werd ook een premie van 5 procent ingehouden, en dat was voor heel wat personeelsleden de druppel. Er kunnen voorlopig geen goederen binnen en buiten naar de winkels.

In het distributiecentrum van Decathlon in Willebroek is vanmorgen een spontane staking uitgebroken. Zo'n 50 personeelsleden gingen voor de poorten staan. Dat is ongeveer de helft van de ochtendploeg. In de loop van de voormiddag ging ook het grootste deel van de dagploeg niet aan het werk. In totaal werken er 300 tot 400 mensen, van wie de helft met een vast contract. Volgens de vakbond zouden maar zo'n 20 mensen aan het werk zijn.

Er is langer ongerustheid bij het personeel over de toekomst van het distributiecentrum, klinkt het bij de vakbonden. Die zeggen ook dat de directie zich niet aan de regels houdt voor sociaal overleg en dat er dus te weinig contact is met de vakbondsafgevaardigden. Nu heeft de nationale directie ook een premie van 5 procent voor al het Decathlon-personeel ingehouden. Dat was een druppel. "Die premie werd eenzijdig ingehouden, terwijl de levenskosten stijgen en de aandeelhouders maar liefst 122 miljoen uit Decathlon Belgie naar Frankrijk transfereerden’’, zegt Erika Lambert van ACV Puls. 

Het is genoeg geweest voor het personeel, er moet iets veranderen

Erika Lambert van ACV Puls

Volgens de vakbonden heeft de directie ook te weinig respect voor het personeel. "We merken al een hele tijd dat personeelsleden belaagd worden met aangetekende brieven, dikwijls over futiliteiten. Gisteren zouden er ook verwijten zijn geweest naar personeel over vermeende diefstallen, maar zonder dat ze die hard konden maken. De vakbondsafgevaardigden waren vragende partij om erover te spreken en op zoek te gaan naar oplossingen of procedures. Maar de directie, zowel hier als nationaal, wil niet in dialoog gaan en alles eenzijdig beslissen."

Ondanks de staking in Willebroek, zijn de winkels open. Die worden nu wel niet bevoorraad vanuit het distributiecentrum. Wie iets online bestelde, moet ook rekening houden met vertragingen. De vakbonden dreigen met nog meer acties, als de directie niet wil overleggen.

Meest gelezen