De Spotify-lijstjes zijn er: deze Belgische artiesten zetten jullie in 2022 op repeat

Damso, Stromae, Angèle, Camille, Metejoor en Lost Frequencies zijn dit jaar de Belgische uitschieters op het Spotify-platform. Dat blijkt uit de cijfers van de luisteraars in België. Ed Sheeran is de meest gestreamde artiest.

Welke muziek heb je het bijna afgelopen jaar 2022 het vaakst beluisterd? Digitaal grijsgedraaid of "op repeat gezet"? Het Zweedse streamingbedrijf Spotify houdt al voor het achtste jaar nauwkeurig bij van welke liedjes je wég was in de jaarlijkse Spotify Wrapped. Persoonlijke lijstjes waar al eens een guilty pleasure uit blijkt.

Maar behalve die persoonlijke soundtracks van het jaar zijn er ook algemene cijfers en tendenzen van Spotify, met een marktaandeel van een derde de grootste streamingdienst. Daaruit blijkt dat Belgische artiesten bij de luisteraars in ons land goed in de smaak vallen: de veelbesproken Brusselse rapper Damso, Stromae met zijn nieuwe album en voorts ook zangeressen Angèle en Camille en zanger Metejoor. En ook Lost Frequencies blijft hoge ogen gooien. Zijn nummer "Where are you now" staat zelfs op de 29e plaats wereldwijd, als enige Belg in de top 50.

Dit waren de meest gestreamde artiesten in België in 2022:

1. Ed Sheeran (stond vorig jaar op 4)
2. The Weeknd
(in 2021 op 3)
3. Ninho
4. Damso
(in 2021 op 5)
5. David Guetta

De Brusselse rapper Damso, met liedjes die soms kritiek krijgen wegens de vrouwonvriendelijke en geweldverheerlijkende teksten, staat dus op de vierde plaats (vorig jaar op vijf) en ook andere vaderlandse artiesten doen het goed: Stromae (13e plaats), Angèle (23e) en Camille (30e). De Amerikaanse Taylor Swift met haar recente album "Midnights" staat op de zesde plaats. 

Dit waren de meest gestreamde albums in België in 2022:

1. "=" van Ed Sheeran
2. "Harry's house" van Harry Styles
3. "Multitude" van Stromae
4. "Jefe" van Ninho
5. "Metejoor" van Metejoor

Stromae staat op plaats drie, na negen jaar radiostilte, met zijn succesalbum "Multitude". Metejoor stoot door naar de vijfde plaats. Stromae, Angèle, Camille en Damso wisten allemaal twee albums in de Belgische top 50 te krijgen. Ze staan ook allemaal één keer in de top 20.

Deze liedjes zijn het vaakst gestreamd in België in 2022:

1. "As it was" van Harry Styles
2. "Heat waves" van Glass Animals
3. "Where are you now" van Lost Frequencies
4. "Another love" van Tom Odell
5. "abcdefu" van GAYLE

De Belgische eenmansband Lost Frequencies staat op de derde plaats; in de Belgische top 50 staan ook Stromae (2x), Metejoor (1x) en Angèle (1x). Opmerkelijk: op plaats 6 staat de Nederlandse MEAU met "Dat heb jij gedaan". "We zien een wisselwerking tussen Nederland en België, en ook tussen België en Frankrijk," zegt Wilbert Mutsaers, Head of Music van Spotify Benelux. 

Niet alleen in België, maar ook internationaal is Harry Styles' nummer "As it was" het meest gestreamd. "Een internationale smash hit, een echte anthem over de terugkeer naar het normaal na de pandemie," is de commentaar van Mutsaers. Ook op de andere streamingplatforms Deezer en Apple Music staat het liedje op één.

"Where are you now" van Lost Frequencies: 29e plaats wereldwijd

"Where are you now" van Lost Frequencies staat in België op plaats drie, maar net als vorig jaar is het ook het best scorende nummer van een Belgische artiest wereldwijd. Het staat op de 29e plaats bij Spotify.

Lost Frequencies is de artiestennaam van Brusselaar Felix De Laet (27), die al een jaar of acht internationaal hoge ogen gooit. "Where are you now" stond afgelopen september ook al in de top 50 van Spotify Global, de lijst met liedjes die op dat moment wereldwijd het meest afgespeeld werden. Lost Frequencies was de eerste Belgische solo-artiest die daarin slaagde.

Tijdens corona relaxerende muziek, sindsdien weer meer hits

En wat waren de algemene muziektrends in 2022? Wilbert Mutsaers, Head of Music van Spotify Benelux: "Tijdens corona en het vele thuiswerken luisterden veel mensen naar relaxerende muziek of naar sport. Dat is weer veranderd, nu iedereen weer naar het werk of naar school gaat. Voor de muziekkeuze betekent dat meer hits. En nu artiesten weer volop optreden en toeren is ook dat te merken aan het online luistergedrag."  

De herontdekking van Kate Bush

Op de 20e plaats in de lijst van meest gestreamde liedjes in België staat een gouwe ouwe: "Running up that hill" van Kate Bush. Het nummer is weer populair geworden door de serie "Stranger things". Het 37 jaar oude liedje belandde eerder ook al op de eerste plaats in de Britse hitlijsten. "De luisteraars hebben ook het andere werk van Kate Bush herontdekt," zegt Wilbert Mutsaers.

Welke podcasts zijn het meest gestreamd in 2022 in België?

1. De volksjury
2. De Kroongetuigen
3. Nerdland
4. Welcome to the AA
5. The Joe Rogan Experience

Meest gelezen