Aalst wil hopteelt nieuw leven inblazen: "Op zoek naar brouwer die regionale hop omzet in lokaal biertje"

De stad Aalst wil haar bier- en brouwverleden nieuw leven inblazen. Op de site Walstroom worden vanmiddag 20 plantjes Groene Bel aangeplant, een hopsoort uit de streek. De stad hoopt nu een lokale brouwer aan te trekken die met de lokale hop aan de slag gaat. 

"Lang geleden was hopteelt een belangrijke landbouwactiviteit in de regio rond Aalst en Asse", vertelt Joris Vanderveken, hopcoördinator en lid van de Orde van de Groene Bel, een vzw die de hopcultuur in de regio wil ondersteunen en bewaren. "Maar vanaf de jaren '80 werd de hopteelt alsmaar grootschaliger en anoniemer en is die wat verdwenen uit de streek."

Brouwers willen terug met lokale producten werken, die hun eigen identiteit en meerwaarde hebben

Joris Vanderveken, hopcoördinator

De laatste jaren is er echter een ommekeer aan de gang. "Brouwers willen terug met lokale producten werken, die hun eigen identiteit en meerwaarde hebben. Met een aantal gepassioneerde hopboeren en jonge landbouwers hebben we de handen in elkaar geslagen en hebben we geïnvesteerd in gemeenschappelijke infrastructuur om hop te plukken en te drogen. Zo is de Orde van de Groene Bel ontstaan."

Van 4 naar 10 hectare

Sindsdien is de hopteelt in Aalst aan een opmars bezig. "Tien jaar geleden hadden we 4 hectare aan hopteelt, intussen is dat al 10 hectare geworden." En nu komt daar dus nog een stukje bij, op de site Walstroom. "Een symbolische site, want ooit was brouwerij Zeeberg er gevestigd. We gaan er 20 planten van de Groene Bel aanplanten, een regionale hopsoort die zich kenmerkt door een mooi aroma, een beetje aards, die niet meegaat in de hype van citrushoppen."

Het gaat om een symbolische aanplanting, al is het de bedoeling om ook met die hop echt bier te brouwen. "Eén hoprank produceert 1 kilogram gedroogde hop. Je hebt maar 200 gram hop nodig om 100 liter bier te maken. Voor een kleine brouwer is dat al genoeg om mee te starten. Nog belangrijker, hij kan hier ook gebruikmaken van drooginfrastructuur en een machine om het product te verwerken tot een gebruiksklaar hopproduct in de bierketel."

Als we een brouwer vinden die deze hop kan brouwen, kunnen we de hele hopcultuur terug naar het centrum van Aalst brengen
Katrien Beulens (onafhankelijk), schepen van Landbouw

De stad Aalst hoopt nu snel een brouwer te vinden die zich op de site Walstroom vestigt. "Moesten we een brouwer vinden die deze hop kan brouwen, zou dit een mooi verhaal zijn om de hele hopcultuur terug naar het centrum van Aalst te brengen", legt schepen Katrien Beulens (onafhankelijk) uit. "We hopen zo het hopproject in de regio nieuw leven in te blazen. Dankzij vzw de Groene Bel zijn we er al goed mee bezig. Zij kijken voor het economische plaatje, als overheid ondersteunen wij het erfgoedkundige en toeristische luik."

Meest gelezen