Instituut voor Tropische Geneeskunde

Antwerps Instituut voor Tropische Geneeskunde opent tattooshop voor Wereldaidsdag

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen opent een tattooshop voor Wereldaidsdag. Op die manier wil het centrum het stigma doorbreken dat nog steeds bestaat rond aids en het hiv-virus. Door een valse tattoo of sticker op een zichtbare plek te kleven, laat je zien dat je hiv-patiënten steunt.

Vandaag is het Wereldaidsdag en die dag gaat bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen niet ongemerkt voorbij. Zo lanceren de sociaal verpleegkundigen Cora Lamonte en Wenne Mertens van de hiv-kliniek een tattooshop om het stigma rond hiv te doorbreken. 

Een stigma is een negatieve sticker die kleeft op mensen, en we willen dat omdraaien

Cora Lamonte, sociaal-verpleegkundige bij het Hiv Referentie Centrum van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

“Een stigma is eigenlijk een negatieve sticker die kleeft op mensen, dus door een positieve tattoo of sticker te kleven, willen we dat omdraaien”, zegt Cora Lamonte, sociaal-verpleegkundige bij het Hiv Referentie Centrum. "We openen de tattooshop om mensen die leven met hiv te steunen. Elke dag zijn er nog twee mensen die de diagnose krijgen in België."

Het centrum merkt dat door het stigma er nog steeds veel mensen zijn die er niet over kunnen praten. “Een op zeven mensen die hoort dat hij positief is, kan er met niemand over praten. Als je dat slecht nieuws krijgt, komt dat als een schok binnen. Je bent verdrietig of boos en moet dan nadenken over aan wie je het kan vertellen”, zegt Lamonte.

BEKIJK - Tattoo's als symbool van stigma rond mensen met HIV:

Videospeler inladen...

Onwetendheid

Daarnaast bestaat er volgens Lamonte nog altijd veel onwetendheid rond de ziekte. “We merken dat het taboe dat je van hiv gaat sterven, nog heel erg leeft onder de mensen. Mensen zitten nog met de beelden in hun hoofd van 40 jaar geleden”, zegt ze. “Maar er zijn zeer goede behandelingen tegenwoordig. Als je op een goede manier medicatie neemt, raakt het virus in een soort slaaptoestand. We noemen dat een niet-detecteerbare virale lading, waarbij je het virus niet kan doorgeven bij seksueel contact. Mensen kunnen dus gewoon een normaal leven lijden.” 

Iedereen kan vandaag tussen 9.30 uur en 17 uur gratis een tijdelijke tattoo laten zetten in de tattooshop, in het hoofdgebouw dat te bereiken is via de Nationalestraat.

Meest gelezen