radio 2

Asfaltbedrijf APL in Heusden-Zolder krijgt ondanks protesten toch vergunning van onbepaalde duur van minister Demir

Het asfaltbedrijf APL in Viversel, in Heusden-Zolder, krijgt na een proefvergunning van 2 jaar een omgevingsvergunning van onbepaalde duur. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist. Tegen het bedrijf is er fel protest van buurtbewoners over geurhinder en ook het gemeentebestuur is tegen de vergunning. Maar volgens Demir heeft de nieuwe installatie die APL plaatste voor een lagere emissie gezorgd.

Ondanks alle tegenkanting krijgt APL toch een langdurige vergunning van minister Demir om langs het Albertkanaal in Heusden-Zolder asfalt te produceren. Het dossier heeft al een hele geschiedenis achter de rug. 

De deputatie leverde in 2018 de omgevingsvergunning voor het bedrijf af, maar zowel de buurt, het college van burgemeester en schepenen van Heusden-Zolder als APL zelf gingen in beroep. Voormalig minister Koen van den Heuvel (CD&V) vond de beroepen ongegrond en gaf een vergunning voor onbepaalde duur. Die vergunning werd eerder dit jaar vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen waardoor huidig minister van Omgeving Demir moest oordelen over de hangende beroepen. 

Nieuwe installatie

Het bedrijf heeft ondertussen vorig jaar een nieuwe installatie met indirecte verwarming in gebruik genomen. Minister Demir zegt dat volgens het emissierapport er een verbetering is van de uitstoot door de asfaltbetoncentrale. Daarom levert ze nu toch een vergunning van onbepaalde duur af, weliswaar met stricte voorwaarden. 

Zo verstrengt de minister de gemiddelde emissiegrenswaarden die gehaald moeten worden, verhoogt ze de meetfrequentie én moet het bedrijf binnen het jaar een omvattend geurbeheersplan opstellen. Het bedrijf moet ook regelmatig een buurtoverleg organiseren. 

Klachten van buren

De gemeente heeft nog een procedure lopen tegen APL en vanuit de buurt kwamen de afgelopen weken toch nog klachten over geurhinder. "Laat ons hopen dat de emissiewaarden die gesteld zijn in de nieuwe vergunning laag genoeg zijn, zodat de inwoners geen last meer hebben van geurhinder", zegt burgemeester Mario Borremans (GOED). "Als we niet akkoord gaan met de beslissing, hebben we nog kans om in beroep te gaan. Maar we moeten daarvoor de volgende dagen eerst de details van de vergunning bekijken."

Maar over de klachten zegt Demir dat het gemeentebestuur de afgelopen 2 jaar vanuit 26 verschillende adressen meldingen binnenkreeg. "De klachten worden, omwille van meteorologische omstandigheden, echter wel veelal geuit door burgers uit hetzelfde gebied. Het aantal klachten blijkt uit een analyse gedaald met bijna 80%, van 586 klachten in 2020 tot 161 in 2021 en 120 in 2022 (laatste maand geëxtrapoleerd)", aldus minister Demir.

Meest gelezen