Herfst 2022 was op twee na warmste ooit, weerman Frank Deboosere: "Zoveelste cijfer dat aantoont dat onze planeet opwarmt"

De herfst van 2022 wordt in de klimatologische geschiedenisboeken genoteerd als de op twee na warmste herfst sinds het begin van de metingen in 1833. In Ukkel was het tijdens de maanden september, oktober en november gemiddeld 12,8 graden Celsius. Dat blijkt uit gegevens van het meteorologisch instituut KMI.

De warmste herfst tot nu toe was die van 2006, met gemiddeld 13,9 graden. Op de tweede plek staat 2014 met 13,0 graden. "Het is niet toevallig dat ze alle drie in de 21e eeuw vallen", zegt klimatoloog en weerman Frank Deboosere. "De gemiddelde temperaturen van alle seizoenen stijgen en de gemiddelden van de afgelopen 30 jaar waren al aan de hoge kant."

"Het is kort door de bocht om te zeggen dat deze warme herfst een directe afdruk is van de klimaatopwarming. Een warmere of een koudere herfst moet kunnen. Het kadert wel in een grote reeks cijfers die aantoont dat de planeet opwarmt." 

Geen vrieskou

Opvallend voor Deboosere waren de zeer warme dagen in oktober. Er was zelfs sprake van een tropische dag, met temperaturen boven de 30 graden. Daarnaast waren er acht zomerdagen (meer dan 25 graden). Dat aantal ligt drie keer hoger dan normaal. De laatste van die zomerdagen werd geregistreerd op 29 oktober, toen de temperatuur in Ukkel klom tot 25,5 graden. "Daarmee was dit de meest laattijdige zomerdag sinds het begin van de waarnemingen in 1892", schrijft het KMI in hun seizoensoverzicht. 

De komende dagen krijgen we opnieuw koudere temperaturen, maar Deboosere wil daar een kanttekening bij maken: "Het is 1 december en we hebben nog steeds geen vrieskou gehad. Gemiddeld zien we wel vorstdagen in november", zegt hij. "Ik merk dat ik het meer heb over temperaturen die boven het gemiddelde liggen, dan over temperaturen onder het gemiddelde." Het is bovendien nog maar de elfde keer sinds het begin van de waarnemingen dat er geen vorstdagen in de herfst zijn geweest. 

Er viel tijdens de herfst voorts een normale hoeveelheid regen (210,1 millimeter) en ook de zon scheen zoals normaal: 338 uur en 45 minuten.

Is de herfst dan al voorbij?

"Voor klimatologen loopt de herfst van september tot en met november", vertelt Deboosere. "Dat doen we om elk jaar dezelfde periode te kunnen vergelijken. De astronomische herfst begint het ene jaar op de 22e september en het andere jaar op de 23e. Dat maakt het lastig om cijfers te vergelijken."

Zonnige novembermaand

Het KMI maakte ook de cijfers voor de maand november bekend. Met een gemiddelde temperatuur van 9,1 graden Celsius in Ukkel komt die in de top tien terecht van warmste novembermaanden sinds 1901. Het record staat op 10,4 graden en dateert van 1994. 

De maand november was voorts vrij zonnig: de zon scheen in totaal 70 uur en 9 minuten in Ukkel, ruim vier uur meer dan normaal. Tegelijkertijd viel er in Ukkel minder neerslag dan normaal: 64,6 millimeter, tegen 76,2 millimeter in een normale novembermaand. Op 20 november viel in de Hoge Venen de eerste sneeuw, maar die bleef nog niet liggen, merkt het KMI nog op.

Meest gelezen