Expo over eenzaamheid opent in Museum De Mindere in Sint-Truiden

In Museum De Mindere in Sint-Truiden is de expo “Waar schuilt eenzaamheid” geopend. De expo wil met woorden en beelden eenzaamheid op een herkenbare manier in de kijker zetten, omdat communicatie over eenzaamheid vaak erg moeilijk ligt.

Het Sint-Truidense museum De Mindere toont vanaf vandaag een nieuwe expo over eenzaamheid, die “Waar schuilt eenzaamheid” heet. Het is geen toeval dat de expo in Sint-Truiden getoond wordt: de stad heeft de eerste schepen van Eenzaamheid, Pascy Monette (Open-VLD). “We willen dat mensen over eenzaamheid spreken, en dat ze nadenken wie er rondom hen woont”, zegt de schepen.

Net dat spreken over eenzaamheid wil ook de tentoonstelling bewerkstelligen. “Maar spreken over eenzaamheid is moeilijk”, weet Karolien Nauwen van Avansa Limburg, die de tentoonstelling mee op poten heeft gezet. “Er zijn weinig woorden of beelden om eenzaamheid bespreekbaar te maken.”

© Danny Claes

Emotioneel

Eenzaamheid is niet alleen een kwestie van weinig mensen zien, het is ook iets emotioneels. “Iedereen ervaart eenzaamheid op zijn eigen manier, waardoor er weinig begrippen rond zijn”, zegt Nauwen. “In deze tentoonstelling zie je dan ook nieuwe woorden en begrippen, gemaakt door de deelnemers. Ze hebben ook beelden gemaakt rond hun eigen eenzaamheid.”

Die beelden en begrippen van deelnemers zijn erg belangrijk: “We laten mensen beseffen dat eenzaamheid overal rondom hen kan spelen”, zegt schepen Monette. “En dan komt de buurtwerking in beeld: als iedereen zijn buur kent, hebben we het probleem een beetje helpen oplossen.”

Op donderdag 29 december vindt op de expo bovendien een gespreksnamiddag plaats, “Warme gesprekken over koude dagen”.

© Danny Claes

Meest gelezen