Wereldster Sting op het podium van Gent Jazz
WahWah vzw

Organisatie achter Gent Jazz en Jazz Middelheim is failliet

De vereniging achter de festivals Gent Jazz in Gent en Jazz Middelheim in Antwerpen is failliet verklaard. Dat bevestigt de Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD), die door de voorzitter van de Raad van Bestuur op de hoogte werd gebracht. "Ik heb veel goeie herinneringen aan Gent Jazz, dus dit nieuws doet pijn", zegt Souguir. De organisatie kampte met een torenhoge schuldenberg. Volgens marketing manager Frederik Declercq valt hiermee het doek voor beide festivals.

Afgelopen zomer bezochten nog bijna 42.000 bezoekers Gent Jazz. Het was een recordeditie, zei de organisatie achteraf. En daar zaten onder meer de optredens van Van Morrison en Sting voor iets tussen. Wat het volgend jaar wordt, is onduidelijk. Op de website van Gent Jazz staan al de data voor volgend jaar, dan zou Gent Jazz plaatsvinden van 6 tot 16 juli. Maar de organisatoren hebben nu aan het Gentse stadsbestuur laten weten dat ze failliet zijn. 

"Ik ben op de hoogte gebracht door de voorzitter van de Raad van Bestuur die het faillissement heeft aangevraagd", zegt cultuurschepen Sami Souguir. "Dat is een groot verlies voor Gent. Het festival was jarenlang een monument, met verschillende topaffiches."

Souguir denkt dat de coronacrisis Gent Jazz parten heeft gespeeld. "We moeten er niet flauw over doen. Heel wat organisaties voelen nog altijd de naweeën van de coronacrisis. En dat weegt door. Intussen heeft de ondernemingsrechtbank het faillissement uitgesproken van de vzw achter Gent Jazz."

Hoe het nu verder moet, is ook voor Souguir moeilijk te zeggen. Maar één ding weet hij zeker: "In Gent zijn we verknocht aan jazz. Gent is een echte jazzstad. Dus we gaan sowieso bekijken of een sterk jazzfestival in Gent mogelijk is in de toekomst. Dat gaan we de komende weken en maanden verder onderzoeken."

Schuldenberg

Het rommelde al langer binnen de vzw Jazz en Muziek. Organisator Bertrand Flamang lag in conflict met zijn raad van bestuur en was sinds maart niet meer betrokken bij de organisatie van beide festivals. 

"Het personeel is vorige week op de hoogte gebracht van het faillissement", zegt marketing manager Frederik Declercq aan het persagentschap Belga. "Maar we mochten het niet communiceren vooraleer het officieel door de rechtbank werd bevestigd."

Dat gebeurde dinsdag door de ondernemingsrechtbank. "Voor ons kwam het nieuws natuurlijk niet als een verrassing", gaat Declercq verder. "We wisten al langer dat de schuldenberg hoog was, maar de laatste maanden is er nog hard gezocht naar financiële buffers en waren er veel contacten met privépartijen, maar helaas werd geen oplossing gevonden. Dus valt het doek voor beide festivals."

Er is nu een curator aangesteld om na te gaan wat er nog te redden valt voor de vele schuldeisers.

Meest gelezen