Foto ter illustratie
Dagelijkse Kost

Valse vlaaienverkoopster licht mensen op in regio Lier uit naam van vereniging voor mensen met beperking

In onder andere Berlaar, Lier en Nijlen heeft een onbekende vrouw verschillende mensen opgelicht met een valse vlaaienverkoop. Ze misbruikt het logo van de vzw Hartekamp om geld in te zamelen. De vereniging organiseert activiteiten voor kinderen met een beperking. De taarten werden betaald, maar nooit geleverd.

Het verhaal begon vorig jaar in Heist-op-den-Berg en verloopt altijd volgens hetzelfde scenario: een oudere vrouw belt aan of stapt een café binnen en vraagt om de vereniging te steunen door een taart te bestellen. Die moet meteen worden betaald en zal een paar dagen later geleverd worden. Alleen... dat gebeurt nooit. Intussen heeft de oplichtster haar gebied ook uitgebreid naar een aantal buurgemeenten. De politie van Berlaar-Nijlen ontving al verschillende klachten en is met een onderzoek gestart.

Ook van schoenmaker Johan Van Nuffel uit Berlaar. Hij speelde 10 euro kwijt waarvan hij dacht dat die bij een goed doel zou belanden. "Er zijn veel verenigingen in onze gemeente en wij hebben de gewoonte dat we die mensen altijd steunen. Ook al kende ik deze vrouw niet." Johan stelde nog een paar bijkomende vragen, maar de vrouw viel niet door de mand. "Dus ik heb dan maar een vlaai besteld."

Telefoon roodgloeiend

Ook in tearoom Den Bompa in Lier sloeg de vrouw onlangs toe. Uitbaatster Brigitte De Wit bestelde zelf een aantal vlaaien en motiveerde ook haar vaste klanten om mee te doen. "De taarten zouden op 26 november geleverd worden, maar er kwam niemand langs. Een paar dagen later heb ik de mensen van vzw Hartekamp opgebeld. De verantwoordelijke wist me te zeggen dat ik niet de eerste was die haar belde. Toen bleek duidelijk dat we waren opgelicht", vertelt Brigitte aan RTV.

We willen iedereen die slachtoffer is geworden van deze oplichter oproepen om klacht in te dienen bij de politie

Lena Hertoge, vzw Hartekamp

De telefoon van de vereniging staat de laatste dagen alweer roodgloeiend. "Ik krijg veel boze telefoontjes of mails van mensen die zich afvragen wat er is misgelopen. Ik begrijp heel goed dat ze kwaad zijn, maar helaas kunnen wij daar weinig tegen beginnen. Die actie is niet van ons, wij doen zelfs nooit deur-aan-deurverkopen." De vzw Hartekamp diende vorig jaar al klacht in tegen de onbekende oplichter en hoopt dat de nieuwe incidenten aan het dossier kunnen worden toegevoegd. "Dit straalt enorm slecht af op ons en op die manier zullen we het vertrouwen van sommige mensen verliezen", vreest Lena en ze lanceert meteen een duidelijke oproep. "Als je het slachtoffer bent van deze oplichter, dien dan alstublieft ook zelf klacht in bij je lokale politie."

Meest gelezen