Arthur Woodcroft

School uit Eeklo maakt lokaal brood waarvoor leerlingen maar 7000 stappen moeten zetten

Leerlingen van het College Ten Doorn uit Eeklo gaan op een wel heel lokale manier brood maken. Ze zullen daar maar 7000 stappen voor moeten zetten. 

De korte keten nemen ze in Eeklo wel heel letterlijk. Het College Ten Doorn gaat er, samen met het Plattelandscentrum Meetjesland, een heel lokaal brood maken. Voor het hele productieproces moeten de leerlingen maar 7000 stappen zetten.

Het begint allemaal aan de Huysmanshoeve in Eeklo, vlak bij het Plattelandscentrum. Daar zullen de leerlingen van de school op enkele braakliggende gronden eerst wintertarwe zaaien en volgend jaar oogsten. "We hebben hier aan de hoeve een stuk grond liggen dat we pas in 2024 echt nodig hebben', zegt Luc Feusels van het Plattelandscentrum Meetjesland, dat de Huysmanshoeve beheert. "Het zou zonde zijn om die grond meer dan een jaar niet te gebruiken. Vandaar dat we op het idee gekomen zijn om er samen met de school wintertarwe te zaaien."

Die tarwe zal in augustus volgend jaar geoogst worden, en wordt dan naar een molen in Lembeke, in buurgemeente Kaprijke, gebracht. Nadat de tarwe gemalen is, keert het meel terug naar de Huysmanshoeve in Eeklo waar het brood gebakken worden. "Dat hele productieproces, van landbouwgrond tot oven, is maar 7 kilometer lang", gaat Feusels door. "Dat zijn dus ongeveer 7000 stappen in totaal. Een wel heel korte keten."

Het belangrijkste is dat het brood gebakken wordt met graan dat op amper 10 meter van de oven staat
Luc Feusels, Plattelandscentrum Meetjesland

Bewustwording

"Om het brood te maken, hoeven we dus geen kilometers ver te rijden, en dat is belangrijk", benadrukt Feusels. "Zo kunnen we de jongeren bewust maken van die korte keten, en hoe belangrijk die is. De leerlingen 'landbouw' van Ten Doorn kunnen op die manier aan den lijve ondervinden wat korte keten is. Daardoor zullen ze er zich later ook van bewust zijn als ze in het beroep stappen."

Het brood zal uiteindelijk verkocht worden in de Huysmanshoeve in Eeklo. "We hebben hier een oude bakoven", vertelt Feusels. "En daarin gaan we in september volgend jaar ons brood bakken. We hebben ook 7 vrijwillige bakkers die ermee gaan experimenteren, dus misschien maken we niet alleen brood, maar ook gebak. We zullen zien. Het belangrijkste is dat het brood gebakken wordt met graan dat op amper 10 meter van de oven staat."

Meest gelezen