foto: radio 2

Stad Antwerpen zit aan 98 "Smakelijke Scholen" die gezonde en betaalbare maaltijden voorzien voor leerlingen

98 scholen in Antwerpen hebben zich al ingeschreven als "Smakelijke School". Met dat project wil de stad gezonde en betaalbare maaltijden voorzien voor leerlingen van de basisschool. 72 scholen schreven zich vorig schooljaar al in voor dit project, daar komen nu nog eens 26 scholen bij.

In totaal doen er nu al 98 scholen mee aan het project "Smakelijke School" in Antwerpen. Al die scholen krijgen daardoor een toelage om gezonde en betaalbare maaltijden te voorzien voor alle leerlingen van de kleuter- en lagere school. "Het project is zeer succesvol", zegt Jinnih Beels (Vooruit), schepen van Onderwijs. "Met dit aantal zitten we aan bijna 100 van de 241 scholen in onze stad. Dat zijn 22.000 kinderen. Op termijn willen we al die 241 scholen meekrijgen."

Het project kende nochtans een trage start. "Hoewel we 40 miljoen euro hadden binnengehaald voor dit project, was het moeilijk om scholen te overtuigen. Voor scholen vraagt dat veel werk om die maaltijden te voorzien." Dankzij een paar pilootscholen volgden heel wat collega's. "Die pilootscholen waren onze ambassadeurs. Zij hebben laten verstaan dat dit project zorgt voor betere concentratie en een beter gezondheidsbeleid." 

In februari waren al 72 scholen ingeschreven. Na een nieuwe inschrijving in september krijgen nu 26 extra scholen nog een toelage voor het project.

Soepmama

Al kunnen die scholen wel hulp gebruiken. In het Stedelijk Onderwijs Via Louiza zijn het de ouders zelf die soep voorzien. "We zijn met 35 mama's, papa's en oma's die twee keer per week soep maken. Al worden we door de kinderen soepmama of -papa genoemd", vertelt soepmama Natascha Verspreet. "De leerlingen vinden onze soep fantastisch en ze leren nieuwe groenten kennen."

De nood om gezonde voeding te eten, is voor iedereen groot. Dit is echt een surplus

Eddy Palmers, directeur

De soep is zelfs beter dan die van thuis. "We krijgen van veel ouders de vraag hoe wij onze soep maken. De leerlingen willen thuis geen soep, maar nemen hier drie tassen", zegt Verspreet. In Via Louiza delen ze al jaren soep uit. "Vroeger deelden we een keer per week soep uit tussen de herfst- en paasvakantie. Dankzij dit project hebben we dat uitgebreid naar twee keer per week en voor de rest van de week fruit of noten", zegt directeur Eddy Palmers. "De nood om gezonde voeding te eten, is voor iedereen groot. Dit is echt een surplus."

Meest gelezen