Pixabay

Aalst voorziet 130 studieplekken voor studenten: "Niet langer reserveren, gewoon aanmelden"

Vanaf vandaag kunnen jongeren in Aalst opnieuw in bibliotheek Utopia terecht om er te studeren. Daar zijn minstens 90 studieplekken voorzien. Daarnaast kunnen ook nog 40 studenten en scholieren terecht in het nieuwe zwemcomplex Aquatopia. In tegenstelling tot de voorbije jaren moeten studenten hun studeerplek niet meer reserveren, maar mogen ze zich gewoon de dag zelf aanmelden. 

December is examenmaand en dus zijn er weer heel wat scholieren en studenten op zoek naar de ideale plek om te studeren. De ene doet dat liever thuis, de andere zoekt liever een andere plek op. In Aalst kunnen studenten vanaf vandaag terecht in bibliotheek Utopia of in het nieuwe zwemcomplex Aquatopia.

Plaats voor 130 studenten

"In de vergaderruimtes van Aquatopia kunnen 40 studenten terecht, in Utopia hebben we een minimumcapaciteit van 90 studieplekken", zegt schepen van Onderwijs Karim Van Overmeire (N-VA). "We vermoeden dat dit voldoende moet zijn om aan de vraag te voldoen."

We merkten dat er vaak plekken gereserveerd werden, maar dat er niemand kwam opdagen
Karim Van Overmeire, schepen van Onderwijs

In tegenstelling tot de voorbije jaren moeten studenten hun plekje niet langer reserveren. "We hebben de voorbije jaren wat geëxperimenteerd en we hebben gemerkt dat de grote toevloed van studenten, zeker in de blokperiode, voor een overrompeling zorgt voor de normale werking van de bib en de Academie. We merkten ook dat het dikwijls gebeurde dat er plekken gereserveerd waren, maar dat de betrokkenen niet kwamen opdagen."

"Vanaf nu kan je gewoon naar de bib of het zwembad komen en je daar aanmelden. Je krijgt dan een blokblokje, een houten blokje dat gekoppeld is aan een bepaalde plek en daar kan je dan de hele dag studeren. We schaffen de waarborg voor dat blokje af, want het creëerde veel werklast en het was weinig efficiënt."

We hebben hier overlast gehad, maar we hebben die situatie kordaat aangepakt
Karim Van Overmeire, schepen van Onderwijs

Die waarborg werd in juni ingevoerd nadat enkele jongeren voor overlast zorgden in de bibliotheek. "We hebben toen inderdaad wat overlast gehad", zegt Van Overmeire. "Enkele jongeren zagen de bib als een plek om elkaar te ontmoeten en plezier te maken, maar dat is niet de bedoeling. We hebben die situatie kordaat aangepakt. We blijven dat goed monitoren, er is ook een veiligheidsagent in de buurt, en zo zorgen we ervoor dat het zowel voor de studenten als voor de bezoekers van de bib en de Academie een aangename omgeving blijft."

Meest gelezen