Jonas Roosens

Honderden supporters van Marokko komen de straat op in Brussel en Antwerpen, even grimmig, maar grote rellen blijven uit

In Brussel en Antwerpen zijn honderden supporters van Marokko de straat opgekomen om de overwinning van de Marokkaanse voetbalploeg tegen Canada op het WK voetbal te vieren. De sfeer was uitgelaten, maar ook op het randje van grimmig. De politie werd massaal gemobiliseerd om te vermijden dat het tot rellen zou komen zoals afgelopen zondag na de wedstrijd België-Marokko. In Brussel heeft de politie een charge uitgevoerd en honderden mensen verdreven uit de Lemonnierlaan richting het Zuidstation.

Er zijn geen grote incidenten gemeld met rellende supporters van de Marokkaanse voetbalploeg. Afgelopen zondag hebben amokmakers lelijk huisgehouden in Brussel. Ook in Antwerpen waren er enkele incidenten.

BEKIJK - De sfeer wordt steeds grimmiger in de buurt van het Zuidstation:

Videospeler inladen...

Vandaag heeft Marokko de derde groepswedstrijd tegen Canada gewonnen en zich zo geplaatst voor de volgende ronde op het WK voetbal in Qatar.

In Brussel zijn veel supporters van de Marokkaanse voetbalploeg op straat gekomen om de overwinning te vieren. In de Lemonnierlaan en bij het Zuidstation was de sfeer een tijdlang grimmig. De politie heeft een charge uitgevoerd en honderden mensen werden vanuit het centrum naar het Zuidstation verdreven.

"Er zijn veel vuurpijlen en Bengaals vuur afgestoken. Je kan zeggen dat er niet echt veel problemen zijn geweest. Er was een soort gespannen vrolijkheid en er was veel machogewoel, maar we denken dat het niet zo heel lang meer zal duren", zegt Saskia De Schutter.

De meeste mensen hebben de omgeving van het Zuidstation intussen verlaten en de rust lijkt weergekeerd.

"Wat voor mij het beeld van de avond was, was toen het grimmig werd en de politie wou ingrijpen, zag je dat heel wat volwassenen en jongeren uit de buurt een soort menselijke ketting vormden om aan honderden mensen te vragen om het rustig te houden. Dat heeft gewerkt. Het is nog een tijd onrustig geweest, maar op dit ogenblik is het rustig en de politie is ook aan het vertrekken", zegt Jens Franssen.

BEKIJK - "Het is de bedoeling om die honderden mensen aan het Zuidstation te verzamelen en dan heel de groep uit elkaar te halen", stelt Saskia De Schutter vast in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene heeft in de nasleep van de wedstrijd tussen Canada en Marokko 18 personen administratief aangehouden. "In totaal werd overgegaan tot 18 administratieve aanhoudingen wegens ordeverstoring, waarvan het merendeel op het grondgebied van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene", meldt woordvoerster Ilse Van de keere.

Op andere plaatsen bleef het bij uitgelaten vieren en af en toe Bengaals vuur of bommetjes afsteken. De politie was massaal aanwezig om een herhaling van de rellen van afgelopen zondag te voorkomen.

BEKIJK - Aan de Zuidlaan wordt vuurwerk afgestoken wanneer de politie een charge uitvoert:

Videospeler inladen...

De sfeer is uitgelaten, maar op het randje van grimmig

Yves Borms in Antwerpen

In Antwerpen zijn ook honderden supporters van het Marokkaanse voetbalelftal de straat opgekomen. "De sfeer is uitgelaten, maar op het randje van grimmig. Het is feest en veel oudere mensen in de buurt proberen de jongeren te kalmeren en dat lijkt aardig te lukken", legt Yves Borms uit vanop de Turnhoutsebaaan.

"De mensen zijn blij dat Marokko gewonnen heeft. Dat is normaal. Af en toe moeten de ouderen, jongeren intomen omdat ze bommetjes gooien of iets te ver gaan. Dat is wel nodig. Je hoort het, bommetjes worden voortdurend afgelaten. We hebben ons verdekt opgesteld, want als we tussen het publiek gaan staan, hitsen we de menigte een beetje op. Dat willen we vermijden."

De politie rijdt regelmatig door de straat met fietsen, met moto’s en met auto’s, maar niet heel veel. "Ze proberen zich verdekt op te stellen en houden de boel in de gaten vanop een afstand", besluit Borms. Intussen is ook in Antwerpen de rust weergekeerd.

In Antwerpen zijn de vieringen na de Marokkaanse kwalificatie voor de achtste finales op het WK voetbal hier en daar op ongeregeldheden uitgedraaid. In totaal pakte de politie 35 heethoofden op. Drie agenten raakten gewond.

BEKIJK - "De politie houdt de boel in de gaten vanop een afstand", zegt Yves Borms:

Videospeler inladen...

Meest gelezen