Radio2

Te koop in Ieper: een van de weinige huizen die WOI overleefden

In het centrum van Ieper staat een van de weinige huizen te koop die er overeind bleven na de Eerste Wereldoorlog. Het gaat om Huis Biebuyck, uit 1544, dat vernoemd is naar een adellijke familie uit de streek. Kostenplaatje: 1 miljoen euro. "Wie het huis koopt, moet er wel rekening mee houden dat het beschermd is", zegt  vastgoedmakelaar Edouard Baron. 

Wie vaak door het centrum van Ieper wandelt, heeft de historische gevel van Huis Biebuyk wellicht al gezien. Het huis bleef altijd in het bezit van de adellijke familie Biebuyk. Maar de laatste eigenaar, Raymond Biebuyck, overleed vorig jaar net voor zijn honderdste verjaardag en de erfgenamen hebben geen interesse om te verhuizen naar het pand. "De meeste familie woont nu ver van Ieper, daarom de beslissing tot verkoop", klinkt het bij vastgoedmakelaar Edouard Baron.

De gevel van het huis overleefde de bombardementen tijdens de Eerste Wereldoorlog

De unieke herenwoning komt voor het eerst op de markt. "De bescherming is van toepassing op de gevel en het dak", gaat de makelaar verder. "Beide werden recent vernieuwd. Binnen is wel veel vrijheid voor eventuele opfriswerken."

Authentieke gevel

Huis Biebuyck telt 6 slaapkamers, meerdere badkamers en een grote inkomhal met een gastentoilet. Maar het is vooral de gevel die de waarde, een slordige 1 miljoen euro, van het huis bepaalt. "Zo'n authentieke gevel is zeer zeldzaam in een stad als Ieper, die tijdens de Eerste Wereldoorlog helemaal platgebombardeerd was."

"Het is natuurlijk niet de bedoeling om er tijdens de verkoopperiode een museum van te maken, dat door iedereen eens kan bekeken worden", besluit de makelaar. "Daarom screenen we mogelijke kandidaten vooraf."

Meest gelezen